Guide: Så borde företag jobba med biologisk mångfald

Biologisk mångfald När ekosystem kollapsar äventyras också företagens affärsrisker. Elin Larsson på WWF berättar hur företag kan gynna och gynnas av biologisk mångfald.

Guide: Så borde företag jobba med biologisk mångfald
Elin Larsson. Foto: Press / Adobe Stock

Företag både påverkar och påverkas av biologisk mångfald och enligt World Economic Forum (WEF) är över hälften av världens BNP direkt beroende av fungerande ekosystem. Det kan vara allt från att läkemedelsföretag har tillgång till rent vatten till att företag som producerar mat eller kläder behöver pollinerare eller jordar som går att odla på. Livsmedelssektorn är den huvudsakliga kraften bakom förlusten av biologisk mångfald.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Kollapsande ekosystem innebär betydande affärsrisker för alla företag, säger Elin Larsson, chef för näringsliv och finans på Världsnaturfonden WWF.

Inser företag att de påverkar och påverkas av biologisk mångfald?

– Det varierar. De företag med långsiktig planering och strategier har ofta bra koll att de både påverkar och påverkas av biologisk mångfald och att det finns affärsrisker kring förluster av biologisk mångfald.

Hon berättar att WWF för två år sedan gjorde en undersökning där de intervjuade några av de största företagen i Sverige. 83 procent av de tillfrågade kände väl till frågan om biologisk mångfald, och 74 procent såg att förlusten av biologisk mångfald var ett hot mot deras affär. Men det var bara 17 procent av de tillfrågade som insåg att deras egen verksamhet hade en påverkan på biologisk mångfald.

Men hon poängterar att studien är två år gammal och att mycket har hänt sedan dess.

– Biologisk mångfald har verkligen kommit upp på agendan, vilket är väldigt bra och viktigt. Det går åt rätt håll.

Det krävs fortfarande arbete, inte minst från företagen. Elin Larsson ger tre konkreta exempel på hur man som företag bör jobba med biologisk mångfald.

1. Kartlägg och analysera värdekedjan.

– Börja med att kartlägg och analysera värdekedjan, både gällande påverkan och beroende av natur för att förstå var dina risker finns, säger hon.

Utifrån analysen kan man ta fram en strategi och sätta vetenskapligt baserade mål att styra mot. Hon berättar att det finns massor av verktyg som företag kan ta hjälp av, bland annat har WWF tagit fram ett riskfilter och ett verktyg för att hjälpa till att sätta klimatmål som är i linje med Parisavtalet.

2. Minska den negativa påverkan

Hur kan man då minska den negativa påverkan ens företag har på biologisk mångfald. Elin Larsson ger exempel som att byta ut råvaror.

– Gällande jordbruk skulle man till exempel som svensk bonde kunna byta ut sojan i sitt djurfoder mot ett lokalt producerat proteinfoder. Då skulle vi dessutom flytta affären till Sverige, vilket är positivt. Man skulle också kunna använda regenerativa material, som bomull eller ull, i sina produkter.

Men hon pekar även på att detta steg kan innefatta användningen av mer cirkulära affärsmodeller.

3. Bidra positivt

Även om minskningarna är bra, räcker det inte. Man måste gå steget längre.

– Det är så dåligt ställt med naturen just nu att det inte räcker att bara minska sin egen negativa påverkan. Man behöver också satsa på lösningar som bidrar positivt till naturen och klimatet. Det kan handla om naturvårdsprojekt, naturbaserade lösningar som att till exempel hjälpa till att bygga upp våtmarker, säger hon.

Hon tar även upp exempel som att använda balkonger, grönytor och innergårdar. Med hjälp av att låta gräset växa, plantera insektshotell eller plantera blommor kan man göra stor skillnad – både för naturen och människors trivsel.

Lika viktigt som fossila utsläpp

Om världen ska klara av att vända klimatförändringarna och stoppa den globala uppvärmningen är det minst lika viktigt att jobba med, skydda och restaurera mark, natur och hav som att fasa ut fossila bränslen, säger Elin Larsson.

– De flesta företag har satt upp mål och jobbar för att minska sina klimatutsläpp. Men nu gäller det att få alla med på banan och förstå att det är minst lika viktigt att vi jobbar med naturen och biologisk mångfald och att minska trycket på naturen, avslutar hon.

Fakta

Biologisk mångfald i siffror:

  • 18 procent av den globala BNP:n riskerar att gå förlorad till 2050 på grund av klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald.
  • Företag som inte anpassar sig till klimatrisker som extrem hetta och torka riskerar att förlora upp till 7 procent av sina årliga vinster redan 2035.
  • Inom detta årtionde kan näringslivet stå inför förluster på upp till 610 miljarder amerikanska dollar.
  • Om viktiga ekosystem som pollinering, fiske och timmerproduktion slås ut, kan det innebära en global BNP-förlust på 2,7 biljoner amerikanska dollar år 2030.
  • En omställning till en naturpositiv ekonomi kan skapa ett affärsvärde på 10 biljoner amerikanska dollar per år och generera 395 miljoner jobb till 2030.

Källa: Work Economic Forum, Planetary Health Check 2024, Världsbanken.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste