Från förbränning till återvinning: Nytt liv för uttjänta inhalatorer

PLAST I ett nytt samarbete mellan Apoteket och läkemedelsföretaget AstraZeneca kommer plasthylsor från inhalatorer att samlas in och återvinnas på utvalda apotek.

Från förbränning till återvinning: Nytt liv för uttjänta inhalatorer
Normalt sett skickas inhalatorn från apoteket till förbränning.

Samarbetet inleds i en pilotfas på fem apotek i Stockholmsregionen. Målet är att återvinna plasten från inhalatorernas hylsor, som tidigare har blivit förbrända.

– Vi vill återvinna där det är möjligt. Att utveckla mer cirkulära modeller är avgörande för att minska användningen av naturresurser i våra värdekedjor, säger Marika Du Rietz, Regional Sustainability Lead på Astra Zeneca, i en kommentar.

Inhalatorer används av personer med luftvägsproblem, såsom astma eller kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL). Socialstyrelsen uppskattar att cirka 1,5 miljoner människor lider av dessa sjukdomar, vilket resulterar i betydande konsumtion av inhalatorer varje år. När en inhalator är tom bör den returneras till ett apotek eftersom den oftast innehåller läkemedelsrester som kräver säker hantering. Normalt sett skickas inhalatorn från apoteket till förbränning tillsammans med övrigt läkemedelsavfall.

– Varför ska vi bränna upp plast av bra kvalitet, i stället för att försöka återvinna den och ge den nytt liv i form av en ny produkt? Vi bestämde oss för att försöka hitta en lösning tillsammans med en läkemedelsleverantör och jag är stolt över att vi nu kommit fram till skarpt test. Ambitionen är att skala upp återvinningen med förhoppning att fler produkter och aktörer vill följa, säger Therese Hansen, hållbarhetsutvecklare på Apoteket.

Liknande initiativ har tidigare prövats i andra länder, men på grund av höga hanteringskostnader har dessa projekt inte kunnat expandera i stor skala. Therese Hansen tror emellertid att detta initiativ kan lyckas på grund av deras effektiva system för insamling av läkemedelsavfall.

– Logistiken finns redan på plats och våra kunder är vana sedan många år att allt läkemedelsavfall ska lämnas in på apotek. Vi ser till att hylsorna åker till återvinning i stället för förbränning, avslutar hon.

Fakta

Fem pilotapotek med start 1 september

• Apoteket Sjöhästen, Västerhaninge
• Apoteket Sta Ragnhild, Södertälje
• Apoteket Nova, Huddinge
• Apoteket Linnéan, Skogås
• Apoteket Fruängstorget, Hägersten

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.