Att förädla sprit, som etanol, är en sak, men att tillverka handsprit är en helt annan. För det krävs särskilda tillstånd.
Från biodrivmedel till handsprit för att mota corona
Miljöteknik
Kemiföretaget Sekab i Örnsköldsvik har på kort tid ställt om delar av sin produktion till att tillverka handsprit. Företaget gör i vanliga fall bland annat biodrivmedel av etanol från skogsrester.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Men när cleantech- och kemiföretaget Sekab fick allt fler frågor om just handsprit lyckades man få dispens från Kemikalieinspektionen. Nu är företaget i full gång med att leverera 65 000 efterlängtade litrar handsprit, först och främst till vården.
– Vi märkte ett skriande behov från marknaden och kände att här kan vi hjälpa till. Det som krånglade till det i början var en EU-förordning, men tack vare goda kontakter kunde vi få beslutsfattare att uppmärksamma problematiken. Då kunde de göra åtgärder så att Sverige kan få fram de produkter som behövs, säger Sofie Indevall, marknadschef på Sekab.
Från biodrivmedel till handsprit
Sekab arbetar med cellulosabaserad etanol från Domsjö Fabriker. Etanolen omvandlas till kemikalier och biodrivmedel. Beslutet att börja göra handsprit kunde tas snabbt när väl Kemikalieinspektionen sagt sitt. Och efterfrågan är hög. När Miljö & Utveckling kontaktar Sekab ska precis den första leveransen lämnas till Örnsköldsviks sjukhus.
– Vi får väldigt många förfrågningar från alla möjliga håll, både näringsliv och sjukvård, men i nuläget innan leveranser och logistikflöden har etablerats prioriterar vi att få ut produkten till sjukvården och äldreboenden, säger Sofie Indevall.
Mindre förpackningar än vanligt
Företaget har kapacitet att tillverka handspriten utöver den vanliga produktionen. Däremot har det visat sig tidskrävande att packa handspriten.
– Det påverkar inte vår övriga kemiproduktion. Däremot lägger vi mycket tid på att få fram produkt och få ner den i mindre förpackningar, så vi har mer personal som går in och hjälper till. Vi har visst utrymme för att ta hand om denna förhöjda produktion, och förhoppningsvis kommer det inte att påverka våra kunder allt för mycket, säger Sofie Indevall.
Hur påverkar handspritsprojektet er ekonomi – får ni ersättning för förlorade etanolintäkter eller donerar ni spriten?
– De första tio dunkarna skänker vi bort, men vi är ett affärsdrivande företag och hur vi gör framåt är inte klart i nuläget.
Hur länge kommer ni att fortsätta med detta?
– Vi kommer att göra den här första tillverkningen enligt plan – 65 000 liter – sedan jobbar vi parallellt med att förse flera andra aktörer med produkt som de kan förpacka i mindre förpackningar som är mer hanterbara för marknaden. På så vis kan vi snabbare få ut större mängder, säger Sofie Indevall.