Forskare: Så kan damm från månen minska uppvärmningen

Klimat Genom att bygga en kanon på månen som skjuter måndamm ut i rymden hoppas en grupp astrofysiker från USA att jordens uppvärmning ska begränsas.

Forskare: Så kan damm från månen minska uppvärmningen
Jorden sedd från månen. Foto: Adobe Stock.

Astrofysiker från Cambridge och University of Utah föreslår att man gräver ut månen på flera ton material som sedan ska skjutas upp från månen och bilda en slags sköld mellan solen och jorden. Teamet, som använde datorsimuleringar för att modellera olika scenarier, menar att fysikexperimentet är ett backupalternativ som kan hjälpa till – och inte ersätta – befintliga klimatstrategier.

– Som mänsklighet kan vi inte släppa vårt mål att reducera växthusutsläppen på jorden. Det måste vara det första jobbet vi tar itu med. Vår idé är – och det är en mycket, mycket intensiv sådan – att bidra till att mildra klimatförändringarna, om vi behöver mer tid här hemma, säger astrofysikern och studiens huvudförfattare, Ben Bromley till Washington Post.

Vidare säger Bromley att enheten för att skjuta upp måndammet i rymden kan vara något som liknar en elektromagnetisk pistol, kanon eller raket. Han menar också att det finns en hel del utmaningar. Bland annat projektets höga kostnad och att det skulle kräva mycket ny ingenjörskonst.

Kritiserat förslag

Många klimatforskare ser projektet som en distraktion från mer permanenta klimatlösningar, som att minska fossilbränsleförbrukningen. En av dessa är klimatforskaren Alan Robock som kallat lösningar som rymddamm för oansvariga. Att det finns ett antal mer realistiska förslag som borde få extra uppmärksamhet.

– Globala klimatförändringar från människans utsläpp av växthusgaser är ett verkligt problem, men det finns en mycket enklare, säkrare och billigare lösning: lämna de fossila bränslena i marken och driv världen på sol- och vindkraft, som det finns tillräckligt av. för att leverera ström till alla, säger Alan Robock till Washington Post.

Bromley förstår att förslaget är ovanligt, men menar att allt han vill är det bästa för jorden.

– Vi kommer in i det här som människor som verkligen bryr sig om jorden. Jag vet inte vilken väg folk kommer att ta, men om rymddamm är något som vi ser som mer praktisk och bättre för mänskligheten, skulle jag älska att se detta i drift. Det är fascinerande, avslutar Ben Bromley.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.