– Många övergångsplaner saknar fortfarande viktiga detaljer, särskilt när det kommer till att överföra strategiska klimatmål till konkreta åtgärder och samtidigt involvera hela värdekedjan. Denna grad av konkretion är avgörande om företagen vill kunna styra sin verksamhet genom övergången och på ett trovärdigt sätt visa för sina intressenter att de är på väg att uppfylla klimatmålen, säger Cornelia Neumann, partner på Oliver Wyman i en kommentar.
Svenska företag presterar dock bättre än det europiska genomsnittet. Rapporten slår fast att tio procent av svenska företag har trovärdiga klimatplaner.
Rapporten har också undersökt vilka åtgärder som företag planerar att vidta inom biologisk mångfald, avskogning och vattenförsörjning. Resultat visar att endast sju procent av företagen rapporterar tydliga mål för detta.
Vidare uppmanar författarna bakom rapporten företagsledare att jobba snabbare för att inte ”halka efter” i samband med att EU:s obligatoriska hållbarhetsredovisning, CSRD, träder i kraft 2024. De nya reglerna innebär att företag blir skyldiga att rapportera sin hållbarhetsredovisning i sin verksamhetsberättelse och redovisa en plan för en klimatomställning i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål.
Enligt rapporten är det just nu endast en bråkdel som lever upp till kommande krav.
– Eftersom förväntningarna på att företag ska inkludera miljö i sin övergångsplanering stiger, visar rapporten att många företag fortfarande måste bättra sig och visa investerare, långivare och beslutsfattare att de är redo att agera. Företag kan inte uppnå netto-noll utan att ta ansvar över sin miljöpåverkan, och vi har ingen tid att slösa, säger Maxfield Weiss, Verkställande Direktör på CDP i en kommentar.
publicerad 16 februari 2023