Det kan räcka med exponering för relativt låga nivåer av luftföroreningar för att det ska öka risken för depression och ångest. Det konstaterar forskare vid Imperial College London samt vid Oxfords och Beijings universitet. Studien, som gjordes på 10 000 personer i Kina, visade att högre nivåer av luftföroreningar ökade risken för psykisk ohälsa med 60%.
Forskning: Du kan bli deprimerad av dålig luft
FORSKNING
Att utsättas för luftföroreningar under längre tid kan öka risken för psykisk ohälsa, enligt en ny studie. Allt mer forskning pekar på att luftföroreningar kan påverka våra hjärnor, och den nya studien ger stöd för att den smutsiga luften har effekt på vårt psykiska mående.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
– Luftföroreningarna påverkar inte bara vår fysiska hälsa, men nu även vårt psykiska välbefinnande. Det är dags att ta ett gemensamt ansvar och säkerställa att vi andas in ren luft, säger David Grönte, överläkare i psykiatri från Linköping, i en kommentar.
Luftföroreningar, som främst orsakas av industriella aktiviteter, bilburna och eldning av fossila bränslen, är ett växande hälsoproblem i många delar av världen. De kan orsaka allvarliga skador på lungorna och hjärtat, samt öka risken för cancer och andra hälsoproblem.
– Myndigheter runt om i världen bör ta det här resultatet på allvar och verka för att minskar luftföroreningarna. Detta kan inkludera att främja förnybara energikällor, begränsa användningen av fossila bränslen och stärka regleringen av industriella utsläpp, avslutar David Grönte.