Forskning: Du kan bli deprimerad av dålig luft

FORSKNING Att utsättas för luftföroreningar under längre tid kan öka risken för psykisk ohälsa, enligt en ny studie. Allt mer forskning pekar på att luftföroreningar kan påverka våra hjärnor, och den nya studien ger stöd för att den smutsiga luften har effekt på vårt psykiska mående.

Forskning: Du kan bli deprimerad av dålig luft
Foto: Adobe Stock

Det kan räcka med exponering för relativt låga nivåer av luftföroreningar för att det ska öka risken för depression och ångest. Det konstaterar forskare vid Imperial College London samt vid Oxfords och Beijings universitet. Studien, som gjordes på 10 000 personer i Kina, visade att högre nivåer av luftföroreningar ökade risken för psykisk ohälsa med 60%.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Luftföroreningarna påverkar inte bara vår fysiska hälsa, men nu även vårt psykiska välbefinnande. Det är dags att ta ett gemensamt ansvar och säkerställa att vi andas in ren luft, säger David Grönte, överläkare i psykiatri från Linköping, i en kommentar.

Luftföroreningar, som främst orsakas av industriella aktiviteter, bilburna och eldning av fossila bränslen, är ett växande hälsoproblem i många delar av världen. De kan orsaka allvarliga skador på lungorna och hjärtat, samt öka risken för cancer och andra hälsoproblem.

– Myndigheter runt om i världen bör ta det här resultatet på allvar och verka för att minskar luftföroreningarna. Detta kan inkludera att främja förnybara energikällor, begränsa användningen av fossila bränslen och stärka regleringen av industriella utsläpp, avslutar David Grönte.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.