Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Flyttfirma tröttnade på slit och släng – öppnar second hand-butik

Miljöarbete En flyttfirma i Hägersten, Stockholm, tröttnade på att köra kundernas möbler till tippen. Nu öppnar de en butik där möblerna kan säljas och få nytt liv.

Flyttfirma tröttnade på slit och släng – öppnar second hand-butik
Pixabay

Flyttfirman Jordgubbsprinsen i Axelsberg arbetar med att köra möbler från flyttar och dödsbon. Efter att många kunder valt att slänga hela och fina möbler, kom vd:n Per Mallander på att det vore bättre att sälja möblerna än att slänga dem på soptippen.

– Kunderna tycker att det är ett bra alternativ. Det är även många från området där butiken ligger som uppskattar att det händer något i lokalerna, och att det är bra att vi ger möblerna ett nytt liv istället för att slänga dem. Det känns som att det ligger i tiden – och i området är det populärt att handla på loppis eller second hand, säger Per Mallander.

Jordgubbsprinsen på Selmedalsvägen i Axelsbergs centrum har ett kontor och en stor garagelokal med ytor som de tidigare inte brukat. Per Mallander började därför samla på sig möbler och prylar, för att nu, ett år senare, starta en second hand-butik. Tidigare användes endast halva lokalen till magasinering.

Tror du att affärsidén kan fungera för fler flyttfirmor?

– Det tror jag, om man har en stor lokal. Jag brinner för miljön och vill dra mitt strå till stacken. Jag tycker att världen behöver tänka till och inte bara masskonsumera nya saker, det håller inte miljön för. Så det är bra om fler flyttfirmor kan börja såklart, säger Per Mallander.

Läs mer: Regeringens miljö- och klimatbudget på fem minuter

Fakta

Varför Jordgubbsprinsen?

Namnet Jordgubbsprinsen kommer från företagets ursprungliga verksamhet, som var torghandel. Ägaren hade då några lastbilar som inte användas under vintertid och fick därför idén att driva en flyttfirma vintertid.

Detta gick så bra att fler lastbilar köptes in. I dag är Jordgubbsprinsen inte länge verksamma inom torghandeln, utan endast som flyttfirma och nu även som second hand-butik.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.