Trenden hyrkläder växer – här kan du hyra dina kläder i höst

Cirkulär ekonomi Modejätten H&M hoppar på tåget och börjar hyra ut kläder i höst. Miljö & Utveckling listar butiker där du kan förnya din garderob utan att köpa nytt.

Trenden hyrkläder växer – här kan du hyra dina kläder i höst
Pixabay

Den nya trenden med hyrkläder börjar växa. Detta för att allt fler människor vill förlänga klädernas livslängd och minska konsumtionen.

H&M har i dagarna gått ut med att de lanserar en ny tjänst där de erbjuder uthyrning av utvalda klädesplagg från H&M:s Conscious Exclusive-kollektioner. Det är i samband med nyöppningen av klädkedjans flaggskeppsbutik på Sergels torg i Stockholm, som H&M ska erbjuda uthyrning av kläder.

Butiken öppnar under senhösten 2019 och kommer även ha en syateljé dit kunder kan gå för att laga eller uppdatera sina plagg.

Remake – hållbart mode

Hos Remake, som är Stockholms Stadsmissions eget modemärke, kan du hyra kläder som är tillverkade av insamlat material. Alla plagg är unika, i unisex med en design som utmanar storleksnormen. Plagget kostar en fjärdedel av priset och du får hyra det i två veckor. Om du sedan vill köpa plagget går det bra.

– Möjligheten att hyra Remake är ytterligare en del av att främja ett cirkulärt mode där konsumenten kan använda ett plagg några få gånger utan att det sen hamnar bortglömt i garderoben. Dessutom kan samma plagg användas flera gånger och vi kan då tillsammans bidra till en mer hållbar modekonsumtion, säger Maria Lagerman, verksamhetschef på Remake.

Hyr din partyoutfit hos Gina Tricot

Snabbmodekedjan Gina Tricot har startat projektet Rent your party outfit i Göteborg, Femmanhuset.

Där kan festsugna personer hyra partykläder över helgen, för att sedan lämna tillbaka dem. Kunden betalar först fullpris i butiken och skriver på ett kontrakt. Beroende på hur länge man har plagget hemma, så får man sedan tillbaka en del av summan.

Inom tre dagar får kunden tillbaka 60 procent av plaggets ordinarie pris, inom en vecka får kunden tillbaka 50 procent och inom två veckor 40 procent.

Vid inlämning av plagget tar Gina Tricot in det på en miljöcertifierad kemtvätt kostnadsfritt. Blir plagget förstört tar butiken inte emot plagget.

Unika designmärken

Klädoteket i Göteborg både säljer och hyr ut kläder och accessoarer. I sortimentet finns en blandning av second hand, vintage och unika designmärken.

Kläderna går att beställa på nätet och levereras sedan till din postlåda och kunden får välja att hyra kläderna i två eller fyra veckor.

Hyra kläder med abonnemang

Nätbutiken Somethingborrowed grundades 2016 i syftet att förändra modeindustrins negativa miljöpåverkan, genom att erbjuda konsumenter möjligheten att förändra sitt konsumtionsmönster.

Butiken erbjuder tre olika abonnemang, där kunder får hyra nya kläder varje månad. Grundabonnemanget kostar 599 kronor per månad och då ingår det tre plagg i paketet, tvätt samt frakt. Det är ingen bindningstid hos butiken.

Hyr klänningar

Klänningar för alla tillfällen. Bröllop eller en fin utekväll. The Wow Closet ligger i NK Passagen, Stockholm, och erbjuder uthyrning av klänningar för alla möjliga tillfällen.

Läs mer: SSAB klimatbäst bland världens stålbolag

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.