Fler chefer får hållbarhetsansvar – men med otydliga mål

Hållbarhetsarbete Antalet chefer som får hållbarhetsansvar har ökat kraftigt. Men många chefer anser att de inte har tillräckligt med tid och resurser. Det visar en ny svensk undersökning.

Fler chefer får hållbarhetsansvar – men med otydliga mål
Foto: Adobe Stock

År 2014 var det 41 procent av Sveriges chefer som hade hållbarhetsfrågor som en del av sitt uppdrag. Den siffran har nu ökat till 71 procent. Samtidigt uppger 54 procent att det största hindret för miljömässig hållbarhet är brist på tid och resurser.

Siffrorna kommer från Hållbarhetsbarometern 2023 som varje år genomförs av organisationen Ledarna. Undersökningen visar också att många chefer tycker att de har otydliga mål i sitt hållbarhetsarbete. Bara 44 procent av cheferna anser att det är tydligt eller mycket tydligt vilka resultat de förväntas nå i sitt hållbarhetsarbete. 30 procent säger att det är ganska eller mycket otydligt vilka resultat de förväntas nå. De chefer som anser sig ha tydliga mål arbetar ofta efter en färdig handlingsplan, vilket de andra ofta saknar. Av alla chefer som svarat uppger 69 procent att deras organisation har en etablerad miljömässig hållbarhetsplan.

Organisationen Ledarna skriver i en kommentar till undersökningen att det är viktigt att alla chefer får rätt förutsättningar om en hållbar omställning ska bli verklighet.

– Tyvärr upplever fortfarande många chefer att uppdraget kopplat till hållbarhet är otydligt. Bara 4 av 10 chefer anser att förväntat resultat är tydligt, säger Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna, i en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.