Fler företagsledare ser nu att det lönar sig ekonomiskt att satsa på hållbarhet. Men om investeringsnivåerna förblir oförändrade finns risken att den verkliga påverkan begränsas. Det visar en ny rapport från Capgemini Research Institute.
Fler företagsledare vill investera i hållbarhet
Hållbarhetsarbete
Antalet företagsledare som ser fördelarna med att inkludera hållbarhet i sina affärsmodeller har tredubblats jämfört med i fjol, visar en ny rapport.
– Detta beror i hög grad på de politiska signalerna, särskilt från EU, säger Nina Ekelund, generalsekreterare på Hagainitiativet, till Miljö & Utveckling.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
– Allt fler chefer tar upp klimatfrågan i sina styrelser. CSRD påskyndar företagens hållbarhetsinsatser, och vi ser att de redan rör sig i den riktningen. Detta beror i hög grad på de politiska signalerna, särskilt från EU, säger Nina Ekelund, generalsekreterare för Hagainitiativet.
Rapporten visar att 63 procent av de tillfrågade cheferna anser att deras hållbarhetsplan är tydlig, en tredubbling från sommaren 2022, då endast 21 procent höll med om detta. Dessutom har antalet chefer som anser att kostnaderna för hållbarhetsinitiativ överstiger fördelarna minskat från 53 till 24 procent.
Fakta
Företag som omfattas av CSRD
Stora företag, oavsett om de är börsnoterade eller inte:
- Mer än 250 anställda.
- Mer än 40 miljoner Euro i nettoomsättning.
- Mer än 20 miljoner Euro i balansomslutning.
Små och medelstora börsnoterade företag:
- Mellan 50 och 250 anställda.
- Mellan 8 och 40 miljoner Euro i nettoomsättning.
- Mellan 4 och 20 miljoner Euro i balansomslutning.
Källa: Europaparlamentet.
De som ser hållbarhetsinitiativ som en ekonomisk börda har minskat med över hälften, från 53 procent till 22 procent. I Sverige har denna siffra minskat från 51 till 15 procent.
Trots positiva förändringar finns en risk för begränsad effekt. Många organisationer har problem med rapportering, särskilt gällande att mäta och samla in scope 3-utsläpp. Andelen chefer som säger att deras organisation kan hantera scope 1 och 2-utsläpp är oförändrad, medan andelen som kan hantera scope 3-utsläpp minskat från 60 till 51 procent mellan 2022 och 2023.
– Många organisationer har svårigheter med att mäta och samla in scope 3-utsläpp. Det är vanligtvis komplicerat att redovisa dem och det kräver ett annat slags arbete och samarbeten längs värdekedjan, säger Nina Ekelund.
Vidare påpekar hon att näringslivet befinner sig i en betydande osäkerhet angående den svenska regeringens avsikter.
– Därför blir klimathandlingsplanen extremt viktig för det svenska näringslivets framgång och investeringar. Det är avgörande att planen är ambitiös både på lång och kort sikt, avslutar Nina Ekelund.
Om rapporten:
Capgemini Research Institute intervjuade 2 151 chefer från 718 företag med över 1 miljard dollar i årlig vinst, över 11 branscher och i 13 länder, under augusti och september 2023. Deltagarna var på ”director level” eller högre och kom från olika områden som strategi, hållbarhet, försäljning, marknadsföring, produktdesign, R&D och logistik. Dessutom genomfördes en global undersökning med 6 500 konsumenter över 18 år i samma 13 länder.