Cirkulära IT-bolaget ser redan en CSRD-effekt

Hållbarhetsrapportering Det cirkulära IT-bolaget Inrego ser redan en CSRD-effekt. Sebastian Holmström, hållbarhetschef på bolaget, säger att det nu gäller att utnyttja den affärsnytta som CSRD innebär.
– Som hållbart bolag ger det oss en stor konkurrensfördel, säger han till Miljö & Utveckling.

Cirkulära IT-bolaget ser redan en CSRD-effekt
Sebastian Holmström, hållbarhetschef Inrego. Foto: Pressbild/Adobe Stock.

Nu är EU:s krav på obligatorisk hållbarhetsredovisning, CSRD, här. Till en början omfattas börsnoterade bolag med fler än 500 anställda. Därefter kommer direktivet utökas successivt med strängare krav och fler bolag som omfattas.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Det cirkulära IT-bolaget Inrego, som förlänger livslängden på IT-produkter genom renovering och återbruk, omfattas av kraven först nästa år. Men Inregos hållbarhetschef Sebastian Holmström berättar att de redan börjat förbereda sig.

– För oss blir det en ganska stor förändring. Redan nu omfattas vi indirekt då vi ingår i större företags leverantörskedjor, säger han till Miljö & Utveckling.

”Vi behöver se på CSRD som en affärsmöjlighet”

Men det är inte bolagets egna CSRD-rapportering som Sebastian Holmström ser som mest centralt med det nya regelverket. Det viktigaste säger han är den affärsmöjlighet som CSRD innebär för Inrego, vars kärnaffär är att skapa hållbara tjänster.

– En bättre rapportering skapar inte en förändring i sig, utan det handlar om hur vi använder oss av rapporteringen. Vi behöver se på CSRD som en affärsmöjlighet genom att koppla hållbarhet till sälj, marknad och affärsutveckling. Det är först när en affärsmodell skapar mer miljönytta än tidigare som hållbarhet faktiskt sker. Därför är CSRD så spännande, att det ger hållbara företag en konkurrensfördel, säger han.

CSRD ger redan effekt

Vidare berättar Sebastian Holmström att Inrego redan märker av effekterna av CSRD. Han uppger att bolaget förra året hade en stark tillväxt och nu börjar närma sig en halv miljard i omsättning på begagnad IT.

– Vi ser att CSRD, i kombination med att allt fler företag börjar klimatberäkna, gör att fler kunder kontaktar oss för att minska sin klimatpåverkan. Så har det inte varit tidigare, säger han och lyfter siffror som visar att 15 procent av utsläppen från tjänstebolag kommer från IT-produkter.

– Vi ser ett tydligt skifte i synen på begagnad IT. Tidigare har det största argumentet alltid varit pris, men nu börjar hållbarhet vara den främsta anledningen till att kunder kontaktar oss. Därför gäller det för oss att vara snabba på bollen och utnyttja den affärsnytta som CSRD skapar, avslutar Sebastian Holmström.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.