Byggföretagen om leverantörskedjor: Vi behöver jobba med det här

Leverantörskedjor Branschorganisationen Byggföretagen organiserar nära 4 000 företag i byggbranschen. Marianne Hedberg är miljöexpert och har arbetat länge med hållbarhetsfrågor inom bygg. Men leverantörskedjan har inte uppmärksammats i någon större utsträckning.

Byggföretagen om leverantörskedjor: Vi behöver jobba med det här
Byggföretagens Marianne Hedberg. Foto Byggföretagen/armeringsjärn foto Peter Knutson

– Vissa system finns på plats när det gäller miljöutvärdering och utvärdering av arbetsmiljökrav, men jag tror att fokus har legat väldigt mycket på säkerhet på själva arbetsplatsen. Sedan börjar man diskutera det här med om det är okej att köpa billigt på bekostnad av barnarbete eller väldigt dåliga arbetsvillkor. Konstaterandet då är ju självklart att nej, det är det inte. Och det är ju en början. Men det här är något vi behöver jobba med helt klart, vi har haft fokus på andra frågor, säger hon.

Mycket byggmaterial har producerats nära

En anledning till det låga intresset kan vara att byggvaror traditionellt producerats i Sverige eller något grannland med stark lagstiftning och kontroll.

– Det kan vara en förklaring, om än inte en ursäkt när nu material levereras från en mer global marknad, säger Marianne Hedberg.

När det gäller underentreprenörer och schyssta arbetsvillkor finns en del på plats, till exempel listan ”Schyssta byggare” där Byggföretagens medlemmar kan anmäla sig och intyga att de lever upp till vissa krav. Det gäller till exempel skattefrågor och att motverka svartarbete. Miljömärkningar som Svanen ställer också vissa krav. Men leverantörskedjorna flyger än så länge ofta under radarn.

Får ni många frågor om leveranskedjor?

– Nej, jag kan inte påstå det. Men i och med att det här med hållbarhetsrapportering och de bitarna trillar på plats, så tror jag att det kommer att bli mer och mer frågor och att våra leverantörer får vara beredda på att leverera information i större utsträckning än vad som görs automatiskt idag, säger Marianne Hedberg.

– Vi behöver metoder för att jobba på ett bra sätt med detta.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.