Björn Risinger om attacken: Det mesta fortsatt nere

IT-attack Naturvårdsverkets hantering av avfallsregistret är en samhällsviktig funktion och en av de funktioner som motiverade att myndigheten klassas som en beredskapsmyndighet från och med 1 oktober. Under fredagen har dock inrapporteringsfunktionen till avfallsregistret legat nere på grund av den uppmärksammade IT-attacken mot myndigheten.

Björn Risinger om attacken: Det mesta fortsatt nere
Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket.

På Naturvårdsverket har man under dagen arbetat på så gott det går då myndigheten tvingats stänga ner samtliga IT-system efter gårdagens dataintrång. Det bekräftar Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger till Miljö & Utveckling.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Vi har konstaterat ett dataintrång och håller just nu på att analysera det. Under tiden låter vi IT-systemen ligga nere. Det innebär att många handläggningsystem inte kan användas, säger han.

Ej möjligt rapportera till avfallsregistret

Enligt Björn Risinger är intrångets påverkan på den dagliga verksamheten omfattande. Intrånget påverkar också övriga aktörer som arbetar mot myndigheten. Bland annat ligger myndighetens inrapporteringssystem nere på grund av intrånget.

– Det handlar till exempel om inrapporteringssystemet i avfallsregistret som just nu inte fungerar, säger Björn Risinger.

Just avfallsfrågorna anses av regeringen som en samhällsviktig funktion hos myndigheten och är en av de uppgifter som gjort att Naturvårdsverket från och med 1 oktober klassas som en så kallad beredskapsmyndighet.

Hur ser du på myndighetens IT-säkerhet. Hade det här kunnat förebyggas?

– Det är för tidigt att säga. Utredning och analyser pågår för fullt.

Nedstängningen berör även webbplatserna sverigesnationalparker.se, sverigesmiljömål.se, lavinprognoser.se och fjällsäkerhetsrådet.se . Enligt den senaste uppdateringen från Naturvårdsverket (måndag 10 oktober) kommer stoppet antagligen att vara veckan ut och det enda sättet att komma i kontakt med verket är via direktnummer till anställda eller att ringa Kundtjänst.

Naturvårdsverket har kunnat konstatera att ingen information har förvanskats eller raderats, skriver verket i ett pressmeddelande. Däremot går det inte att utesluta att sekretessbelagd information, till exempel om information som företag rapporterat in om farligt avfall, har stulits. Händelsen är polisanmäld.

(Texten har uppdaterats.)

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.