Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Betalningsviljan ökar för sjysta produkter

Kommunikation Svenskar blir allt mer benägna att göra hållbara val i vardagen. De är även beredda att lägga en slant i mellanskillnad för att varorna de köper ska vara hållbara, enligt den nordiska varumärkesundersökningen Sustainable Brand Index.

Betalningsviljan ökar för sjysta produkter
Foto: Fairtrade Sverige

2016 var ett turbulent år. Donald Trump vann valet i USA, britterna lämnade EU och flyktingkrisen visade inga tecken på att mattas. Det har förstås dominerat samtalsagendan både i den offentliga debatten och runt köksborden. Kring frågor som berör miljö- och hållbarhet har det varit tystare.

Bryr oss mer

Men enligt enligt Sustainable Brand Index som intervjuat 32 000 nordiska konsumenter om hållbarhetsfrågor, med fokus på kommunikation, så bryr vi oss inte mindre om klimat och miljö än tidigare, utan snarare mer.

– Många svenskar har exempelvis ambitionen att dra ned på sin konsumtion av kött och mejeriprodukter för att minska sin egen klimatpåverkan, säger Erik Hedén vd på SB Insight, som ligger bakom mätningen.

Hög betalningsvilja

Betalningsviljan för hållbara produkter fortsätter också att öka. 41 procent av svenskarna är villiga att betala ytterligare 10 procent om varorna är sjysta.

Först vid ett påslag på 25 procent börjar betalningsviljan dala. Då kan cirka 20 procent av befolkningen tänka sig att betala extra om varorna har en hållbarhetsprofil.

– Människors önskan att göra skillnad i de privata valen ökar. Att hjälpa dem med det är definitivt en affärsmöjlighet för nordiska verksamheter, säger Erik Hedén.

Läs mer: 

Apoteket är Sveriges mest hållbara varumärke

6 tips för en lyckad hållbarhetskommunikation

 

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.