Bästa elektroniken är den återanvända

återanvändning Återvinningen av elektronik kan bara rädda en del av materialet. Därför borde vi bli bättre på att återanvända datorer, telefoner med mera, enligt IVL som studerat olika sätt att minska elektronikens miljöpåverkan.

Bästa elektroniken är den återanvända
Adobe.stock

Att återvinna elektronik är inte bra nog, anser Hanna Ljungkvist Nordin hos IVL Svenska Miljöinstitutet. Hon är på väg att bli färdig med projektet Elan, Elektronik ska återanvändas, för att spåra elektronikens väg från ny produkt till ny produkt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Elektroniken är komplex vilket gör materialen som ingår i den svåra att återvinna, säger Hanna Ljungkvist Nordin.

Sällsynta metaller eldas upp

Att sällsynta jordartsmetaller är värdefulla räcker inte för att de ska återvinnas. När elektroniken passerat återvinningsprocesserna, som för Sveriges del sker i Rönnskärsverken, återstår bara guld, bly, silver och koppar av alla metaller som ingår i produkterna. Resten har blivit avfall. Plasten i produkterna bränns, vilket ger miljöproblem, inte minst på grund av flamskyddsmedel som fortfarande ställer till med problem trots att de värsta är förbjudna.

Att mellan 12 och 15 kilogram per person och år faktiskt lämnas in för återvinning, av de 19 kg som köps nytt, är inte så bra som det verkar. Det går inte att jämföra med återvinningsgraden för till exempel papper, som är så mycket enklare att omvandla till något användbart. Det är bakgrunden till projektet Elan som finansieras av Resource, som är ett samarbete med Rise, Chalmers industriteknik, Svenska Miljöinstitutet, Swerea och IVL, med målet att ta hand om avfall på ett bättre sätt.

– Det bästa är att återanvända elektroniken, sammanfattar Hanna Ljungkvist Nordin.

Läs mer: Var tredje svensk struntar i miljön vid elektronikköp

En lösning är att hyra produkter istället för att köpa dem. När de blir uttjänta tar det levererande företaget bara tillbaka dem, reparerar och uppgraderar, innan de skickas vidare till kunder med andra behov. Redan idag finns det företag som tar tillbaka uttjänta produkter och gör dem redo för att varv till. Men de stora tillverkarna av elektronik erbjuder inte sådana tjänster än.

– Deras affärsmodeller går ut på att sälja nytt, säger Hanna Ljungkvist Nordin.

Anna-Karin Jönbrink som arbetar med elektronik och hållbarhet hos forskningsinstitutet Swerea, menar att de företag som tillverkar elektronik har mycket kvar att göra innan de inlemmas i den cirkulära ekonomin. Hon nämner ett företag som säljer produkter som inte följer någon standard. Resultatet blir att den som använder produkterna ständigt måste köpa nya tillbehör som hörlurar, laddare med mera, vilket utgör resursslöseri.

Förändrad lagstiftning krävs

I vissa fall kan återanvändningen rentav stoppas av lagen. I Sverige är efterfrågan på återanvända produkter låg. Men i Baltikum är det fler som gärna köper second hand. Ett lettiskt företag, Svelito, köpte därför svenska produkter som returnerats, reparerade dem och sålde dem i Baltikum. Men nu har Malmö tingsrätt sagt nej till det, eftersom avfallsdirektivet hindrar export av trasig elektronik. Anna-Karin Jönbrink anser att lagstiftarna måste se till att de inte hämmar återanvändning av elektronikprodukterna.

– För att undvika att olika regelverk krockar krävs helhetssyn, säger Anna-Karin Jönbrink.

Läs mer: Förbjudna kemikalier hittade i hemelektronik

Fakta

Så mycket avfall ger en dator

Om allt från gruva till återvinningscentral räknas med så skapas så här mycket avfall Bärbar dator: 1,2 ton Mobiltelefon: 86 kg Borrmaskin: 52 kg

Fakta

Det här kan företaget göra:

Köp inte nytt, återanvänt är också bra Leasa gärna Släng inte IT-utrustning som behöver ersättas – undersök möjligheten att lämna den vidare till återanvändning.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.