Askhögar blir till nytt fyllmedel i vinylgolv med negativt utsläpp

Cirkuläritet I ett samarbete mellan golvtillverkaren Tarkett och miljöföretaget Ragn-Sells utvecklas ett fyllmedel för vinylgolv som binder koldioxid. Det nya fyllmedlet kommer utvinnas från askhögar i Estland.

Askhögar blir till nytt fyllmedel i vinylgolv med negativt utsläpp
Askhögar i östra Estland kan omvandlas till CO2-negativt fyllmedel för golv genom ett samarbete mellan Tarkett och Ragn-Sells. Foto: Ragn-Sells

Idag används kalk som fyllmedel i flera olika produkter och ofta utvinns mineralen ur stora kalkbrott som exempelvis Cementas brytning på Gotland.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Fakta

Tarketts arbete med återvunnet material

  • Tarkett tillverkar vinylgolv för både offentlig miljö och bostäder i flera fabriker i Europa, bland annat i svenska Ronneby.
  • Företaget arbetar med cirkulär ekonomi som bärande strategi och strävar efter att minska sin miljöpåverkan genom att använda återvunna råvaror.
  • De fyllmedel som Tarkett använder idag har redan en låg klimatpåverkan, men materialet från Ragn-Sells process förväntas ha ett negativt koldioxidavtryck på -0,4 kg CO2e per kg.
  • Tarkett har som mål att senast 2030 ha uppnått minst 30 procent återvunnet innehåll i sina produkter.

Men genom att istället återvinna aska för att bilda kalk, skapas en cirkulär produkt som dessutom ger ett negativt koldioxidutsläpp. Och bidrar till att lösa ett avfallsproblem i Estland.

– Hela processen går ut på att man använder koldioxid för att skapa kalk, på så vis binder man koldioxid i produkten, förklarar Dag Duberg och fortsätter:

– När man binder koldioxid i en produkt så vill man gärna att den ska stanna där så länge som möjligt. Att använda det i ett golv, som i snitt ligger i 20 års tid och som sedan går att återvinna som nytt golv, gör att koldioxiden kan bindas i generationer.

Den nya råvaran som utvinns binder CO2 och bidrar till att sänka klimatavtrycken från Tarketts golv.
Foto: Tarkett Den nya råvaran som utvinns binder CO2 och bidrar till att sänka klimatavtrycken från Tarketts golv. Foto: Tarkett

600 miljoner ton aska kan bli kalk

Grunden till hela projektet börjar med ett miljöproblem i Estland. För under de senaste 50 åren har Estland producerat energi genom att bränna oljeskiffer.

Processen har resulterat i mer än 600 miljoner ton aska som deponerats i östra Estland och som idag utgör en miljöbelastning.

Men för fem år sedan började miljöföretaget Ragn-Sells titta på hur en lösning på problemet skulle kunna se ut.

”Koldioxiden kan bindas i generationer”

Den kalciumkarbonat som utvinns i Ragn-Sells process kan bidra till att kraftigt öka andelen återvunnen råvara i Tarketts vinylgolv.
Foto: Tarkett Den kalciumkarbonat som utvinns i Ragn-Sells process kan bidra till att kraftigt öka andelen återvunnen råvara i Tarketts vinylgolv. Foto: Tarkett

Ragn-Sells har utvecklat en ny teknik för att omvandla den estniska askan till kalk, en produkt som Tarkett använder mycket av i sina golv.

– Vi använder några 100 000 ton kalk globalt sett i Tarkett, berättar Dag Duberg, hållbarhetschef på Tarkett Norden.

Varför ville ni vara med och göra det här?

– Vi vill dels visa för politiker att det finns en marknad för den här typen av material, och dels är det en möjlighet för oss att få in en större mängd återvunnet material i våra produkter. Sedan med sommarens diskussion om kalkbrytning på Gotland, så blev det ännu mer angeläget att hitta alternativ till jungfrulig kalk, säger Dag Duberg.

Hur ser intresset från marknaden ut på produkter med återvunnet material?

– Fokuset på den svenska marknaden har främst varit på kemiskt innehåll i produkter men nu börjar vi få fler och fler frågor från både arkitekter och fastighetsägare om klimatavtrycket på våra golv, så det är definitivt ett intresse, anser Dag Duberg.

Under 2022 startar byggnationen av processanläggning i Estland. Tanken är att Tarkett under år 2025 ska vara igång med försäljningen av golv som innehåller det nya fyllmedlet gjort på aska.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.