Trots att alla detaljer i avskogningsförordningen (EUDR) inte är fastställda, finns det förberedelser man kan påbörja redan nu. Åsa Domeij, som sitter i den statliga utredningen om anpassningen av svensk lag till förordningen, delar med sig av viktiga överväganden och hur man bäst kommer i gång.
Åsa Domeij: Så förbereder du inför EU-lagen om avskogning
EUDR EU:s nya avskogningsförordning påverkar tusentals varor vid årsskiftet, och företag som inte följer reglerna riskerar höga böter. Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, delar sina bästa tips för att komma i gång.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
EUDR innebär att företag måste göra en grundlig due diligence för hela leverantörskedjan om de hanterar och säljer produkter som innehåller nötkreatur, kakao, kaffe, oljepalm, gummi, soja och trä.
Från och med den 30 december 2024 gäller följande krav för att släppa ut eller tillhandahålla dessa produkter på EU:s marknad eller exportera dem från unionen:
- De är avskogningsfria.
- De har producerats i enlighet med relevant lagstiftning i produktionslandet.
- De omfattas av en förklaring (intyg) om tillbörlig aktsamhet.
Syftet med förordningen är att minska unionens utsläpp av växthusgaser och förlust av biologisk mångfald genom att minimera EU:s bidrag till avskogning och skogsförstörelse.
Tips 1: Börja i tid
Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetschef, säger att trots att alla detaljer inte är fastställda, kan och bör arbetet med förordningen påbörjas i tid.
– Jag tycker att det är bra att börja i tid och få grepp om sortimentet och vilka varor som berörs, så att man får en klar bild över storleksordningen, säger hon till Miljö och utveckling.
Vidare berättar hon att arbetet stundvis kan vara tungrott och att det kan ta tid att hitta varornas tullkoder och spåra produkten till den mark där råvaran har vuxit eller odlats.
Tips 2: Identifiera produkterna som omfattas av förordningen
Åsa Domeijs andra tips handlar om att ta reda på vad man säljer och vad som omfattas av EUDR.
– Vi har gjort ett omfattande arbete, särskilt inom Dagab, vårt inköpsbolag. Vi säljer tusentals varor som omfattas av förordningen, och dagligvaruhandeln har generellt sett ett stort arbete framför sig. Man måste gå igenom enskilda tullkoder för att få en översikt över sortimentet, säger hon.
Tips 3: Fastställ om ert företag är SME och omfattas av vissa lättnader.
Från och med den 30 december 2024 gäller EUDR för stora företag med över 250 anställda eller en årsomsättning/balansomslutning över 50 miljoner euro.
För SME/mikro-företag med färre än 250 anställda och en årsomsättning/balansomslutning under 50 miljoner euro träder lagstiftningen i kraft den 30 juni 2025, förutom för produkter tillverkade av trä med specifika produktkoder som omfattas av både EUTR och EUDR.
Tips 4: Analysera andelen inköp från stora leverantörer som kan agera ombud, jämfört med egna inköp.
Åsa Domeij berättar att mindre företag, till exempel en enskild handlare som driver en butik, kan låta sina leverantörer agera ombud och ta hand om mycket av det praktiska arbetet.
– Om man inte har bra kontakt och samarbete med sina leverantörer är det viktigt att ta tag i det och kolla upp. Precis som enskilda butiker oftast tillhör ett handelsblock som Dagab, Ica, Coop eller Lidl, kan det se likadant ut i andra branscher utanför dagligvaruhandeln. Om man säljer produkter som omfattas av förordningen och någon kan vara ombud åt en, är det mycket bra, säger hon.
För enskilda handlare är det också vanligt att de gör egna inköp. Då blir det extra viktigt att ha koll på förordningen och vilka skyldigheter man har, säger Åsa Domeij.
– Jag tycker att man bör ställa sig frågan: Vad behöver jag ta reda på och sköta själv, och vad kan jag överlåta till ett ombud för att hantera det praktiska?
Tips 5: Följ förordningen och håll dig uppdaterad med EU-kommissionens riktlinjer för kontinuerlig implementering.
Åsa Domeij är med i den statliga utredningen om anpassningen av svensk rätt till EUDR. Hon berättar att utredningen inte kommer att vara klar förrän början av nästa år, trots att förordningen ska vara i full kraft från den 1 januari.
– När det gäller Sveriges självbestämmande är det mesta reglerat i förordningen. Vi har dock viss frihet i utformningen av tillsyns- och sanktionssystem. Följ utvecklingen och håll dig uppdaterad, avslutar Åsa Domeij.