Amanda Bornekes årskrönika: Fem i topp 2021

Krönika Upp på Kebnekaise, nytt jobb och full fart mot 2022. Amanda Borneke, specialist i cirkulär ekonomi hos Sweco och hållbarprofil i sociala medier, listar sina topp 5 från året som gått.

Amanda Bornekes årskrönika: Fem i topp 2021
Amanda Borneke. Foto: Anna Thorbjörnsson

1. Nytt jobb! – Specialist på Sweco

Nej, det var inget aprilskämt. 1 april började jag ny roll som konsult hos Sweco Sverige. Min officiella titel är specialist i cirkulär ekonomi på Sweco. Jag brukar förklara rollen som en PT. En personlig tränare fast för företag och i hållbarhet. Om jag ska beskriva mitt dagliga arbete med en mening, så skulle det vara att: ”jag får människor att brinna för något de egentligen struntar i”.

2. Besteg Kebnekaise

Fakta

Krönika

Detta är opinionsmaterial och de åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det var snöstorm. Det blåste så mycket som att det kändes som att vi skulle flyga av berget. Vi surrade fast oss med ledrep i snön för att inte ramla ner. Men uppe på toppen var det helt stilla. Solen värmde våra isbitna ansikten. Utsikten var gränslös. Som att stå uppe på ett hårt, vitt moln. Jag tittar åt min pappas håll, han kramar om mig och viskar hur stolt han är över mig.

3. E-handel med återbrukstjänster

Nu kan du alltså shoppa en vintage-klänning i ena web-fliken, och handla återbrukskonsulter i andra web-filken. Jo, det är sant! Under sommaren släpper Sweco sin e-handel med konsulttjänster ”On demand”. Mitt bidrag till denna plattform var att på ett enkelt och roligt sätt, förklara och förmedla rådgivning inom återbruk och cirkulär ekonomi till fast pris. Det var fantastiskt kul att nätverka internt på Sweco och förmedla tjänster på det sättet!

4. Clarence Moberg-priset

Vilken ära att få bli prisad för att vara banbrytande! Här har jag egentligen bara ett råd till mina yngre kollegor i branschen. Våga ta steget. Det är när det är som läskigast som det är dags att göra det. Annars är det lätt att bli fast på samma ställe i hela sitt liv.

Du kommer aldrig att bli kritiserad av människor som gör mer än dig.

/blockquote>

Du kommer aldrig att bli kritiserad av människor som gör mer än dig. Den största frihetskänslan med att vara normbrytande är att du slutar bry dig vad andra tycker.

5. Föreläsningsturnén fortsätter

I år har jag verkligen åkt från Umeå till Ystad med mina föreläsningar ”Hållbarhet på Agendan” och ”Riv Cirkulärt!”, men såklart, mestadels digitala föreläsningar. Jag längtar tills jag får stå på en fysisk scen igen med full publik. Jag kan knappt bärga mig inför att skapa nytt föreläsningsmaterial inför 2022. Längtar så tills jag får visa er! Årets turnéfinal fick vara hos Boverketdagarna.

Halvvägs till 2030

När vi går in i 2022 är vi halvvägs till 2030. Halvvägs! Nu räcker det inte med att satsa på de lågt hängande frukterna. Nu är det dags att jobba med operativ hållbarhet – på riktigt. Jag ser framemot vad valrörelsen, införandet av klimatdeklarationer och taxonomin kommer att föra med sig.

Fakta

Amanda Borneke

Amanda Borneke föddes 1993 i Åhus, första stoppet i Österlen-bältet på skånska landsbygden.Hon flyttade till Hässleholm under gymnasietiden och fick höra talas om Overshoot Day för första gången. Hon la ner sitt smyckedsdesign-företag och valde att ägna all sin tid åt hållbarhet.Under sin master startade hon ett eget konsultbolag och 2019 blev hon listad som en av Sveriges framtida hållbarhetstalanger.Nu är hon Sveriges egna PT i hållbarhet och blir anställd konsult hos Sweco. Amanda tar emot Clarence Moberg-priset för sitt ledarskap inom samhällsbyggnadsbranschen. Gothenburg invest (2020), menar att hennes hållbarhetsarbete bidrar till att sänka hela Sveriges klimatpåverkan.

 

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.