Krönika: Dagens lösningar- morgondagens problem?

Krönika Vad kommer våra barn att kritisera oss för, på samma sätt som vi kritiserar våra föräldrar för klimathotet? Det undrar Andrea Byding, hållbarhetsansvarig på Binosight AB och medlem i YSP, i en krönika.

Krönika: Dagens lösningar- morgondagens problem?
Andrea Byding.

Det finns något frustrerande men också mäktigt i att vara ”den första generationen som kan utrota fattigdom och den sista som kan stoppa klimatförändringarna” såsom Ban Ki-moon uttryckt det. Ibland låter det som om vi millenials är de som på något magiskt sätt kommer ställa alla världens problem till rätta.

Varje generation ifrågasätter de tidigare

Fakta

Krönika

Detta är opinionsmaterial. De åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Men lika säkert som det är att jorden inte varit så här varm på 100 000 år, lika säkert är det att varje ungdomsgeneration kommer ifrågasätta de tidigare generationernas sätt att leva och bygga samhällen.

En kväll satt jag och min vän Fredrika på min balkong och funderade på vad våra barn kommer att kritisera oss för, på samma sätt som vi kritiserar generationerna innan oss vad gäller klimathotet.

Skrämmande paralleller

Vi undrade om det kunde vara den hejdlösa digitaliseringen. När man börjar dra paralleller till hur vi talar om fossilsamhället blir det nästan skrämmande.

Vad är det alla gör idag som ingen ifrågasätter?

Vad är det vi bygger in i alla våra system för morgondagen?

Vilken utveckling accelererar vi utan att fullt veta konsekvenserna?

När vi idag försöker lösa hållbarhetsutmaningarna är svaret ofta mer digitalisering. Koppla upp hushållsmaskiner för smartare elanvändning. Självkörande fordon som drar mindre. Minska resandet genom digitala möten.

Befogad kritik

Det är inte svårt att hitta områden där kritiken från nästa generation kommer vara befogad. Barndomar som dokumenterats utan tillåtelse. Hackbara kassasystem, låsanordningar och fordon som skapar nya typer av säkerhetshot. Och en ny energislukande sektor – serverhallarna – som tar resurser från andra samhällskritiska funktioner som också behöver den förnybara energin.

Jag tror inte att detta innebär att vi kommer gå tillbaka till någon slags 1800-talsverklighet vad gäller den digitala tekniken. Men jag tror heller inte att framtiden innebär en exponentiell integrering av teknik i det dagliga livet med AR-glasögon och chip i kroppen, såsom dagens trendspaningar kan låta ibland.

Icke-uppkopplade zoner

Jag tror snarare att den digitala revolutionen för nästa generation kommer innebära en smartare och sundare användning. När tekniken väl används är det avsiktligt och medvetet, och på många sätt mer avancerat än idag.

Anonymitet blir den nya hygienfaktorn.

Samtidigt tror jag att det kommer finnas mycket tydligare icke-uppkopplade zoner i samhället. Krav ställs på stat och företag att erbjuda större digital valfrihet och anonymitet blir den nya hygienfaktorn.

Kanske lyckas användarna pusha för en betalversion av Facebook som gör att de inte lagrar din data och säljer den vidare? Kommer de fysiska bankkontoren att återuppstå, men nu befolkas av de yngsta istället för de äldsta bankkunderna, som inte vill lämna digitala fotspår? Blir det ett lagkrav om möjligheten till kontant betalning?

Ungdomar stämmer sina föräldrar

Jag tycker mig redan se tecken till detta i min generation. Youtube kryllar (ironiskt nog) av videos med unga som raderar alla sina sociala medier, eller i alla fall testar en detox. Flera rättsfall har kommit på senare tid där ungdomar stämmer sina föräldrar för bilder de lagt upp utan tillåtelse på sociala medier. Och kanske allra mest tänkvärd är trenden med anställda på de stora techbolagen som sätter sina barn i skärmfria skolor.

Debatter om att värna den personliga integriteten har blossat upp med jämna mellanrum sedan slutet på 1800-talet . Även om vissa initiativ, såsom GDPR, går i integritetens tecken ser vi ändå hur samhället som helhet går mot mer digitalisering och mer övervakning. På vissa håll är utvecklingen nästan värre än de värsta skeptikerna förutspådde (tänk Kinas sociala kreditvärderingssystem). Kommer vi till en brytpunkt snart?

Digitalisering – frigörelse eller fängelse?

För vår generation, och de tidigare, var digitaliseringen en frigörelse. Ett tecken på modernisering och framsteg. För de kommande – generation Alpha och Beta – kanske det snarare ses som ett fängelse, ett system de aldrig bett om att få ta del av. Precis som vi aldrig bad om att födas in i ett fossilsamhälle.

Det är bråttom att lösa klimatfrågan – och alla andra hållbarhetsfrågor. Men låt oss inte göra så att dagens digitala lösningar blir till morgondagens problem.

– Andrea Byding, hållbarhetsansvarig på Binosight AB och medlem i Young Sustainability Professionals (YSP)

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.