Almedalsveckan: Hållbarhetsdebatter om bland annat klimat

Almedalsveckan Klimat, upphandling, cirkularitet och CSR. Fyra heta frågor som adresseras på Miljö & Utvecklings seminarier på Almedalsveckan i Visby.

Almedalsveckan: Hållbarhetsdebatter om bland annat klimat
Sustainable Innovation

Precis som förra året finns Miljö & Utveckling på plats på Hållbarhetsarenan på Teaterskeppet under Almedalsveckan. Med fyra egna programpunkter och omkring 16 personer på scen blir det en fullspäckad vecka, full med intressanta diskussioner med fokus på ”hur”. Hur kan vi stoppa klimatförändringarna, minska avfallet, och förbättra villkoren för arbetare i andra delar av världen?

Ingar Lindholm.
Ingar Lindholm.

– Förutom våra fantastiska paneler hoppas jag på en stor och intresserad publik, som kan bidra med tankar och förslag, säger Ingar Lindholm, chefredaktör på Miljö & Utveckling och moderator för tre av debatterna.

Klimatdebatt inleder Almedalsveckan för Miljö & Utveckling

Måndag 1 juli adresseras frågan om politikens möjligheter att hejda klimatförändringarna. Först intervjuas statssekreterare Gunvor G Ericson om regeringens klimatpolitik, därefter blir det paneldebatt. I panelen finns Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige, Staffan Laestadius, professor emeritus KTH, Mattias Goldmann, vd Fores, Ludwig Bengtsson Sonesson, Sveriges ungdomsrepresentant vid COP24 i höst – och Gunvor G Ericson.

– Ofta pekar man på politikerna och kräver att de ska lösa problemen. Men frågan är vilka möjligheter och begränsningar de har. Jag undrar också över idéarbetet bakom de politiska förslagen, och om uppföljning och målstyrning. Det finns mycket intressant att utforska, saker som kanske är självklara för den som själv är politiskt aktiv men inte lika tydliga för oss andra, säger Ingar Lindholm.

När: Måndag 1 juli 14.30-15.30
Var:
 Teatersalongen, Visby

En cirkulär byggsektor

Tisdagen ägnas åt en sektor som orsakar väldigt mycket avfall – byggsektorn. Olika initiativ försöker göra den mer cirkulär och minska spillet, men det tycks inte vara det lättaste. Frågan är hur det ska kunna gå till och vad som krävs. Är det aktiva beställare, drivande arkitekter, nytänkande byggbolag, kreativa återvinnare eller kanske en översyn av regelverket? På scen finns Christina Lindbäck, hållbarhetschef NCC, Ivana Kildsgaard, hållbarhetschef Tengbom, Viveke Ihd, Återvinningsindustrierna och Emma Hult (MP), ordförande i riksdagens civilutskott.

När: Tisdag 2 juli kl 13 – 14
Var: 
Teatersalongen, Visby

Upphandling räddar världen – eller?

Hållbarhetskrav vid upphandling framställs ofta som lösningen på många utmaningar på vägen mot ett mer hållbart samhälle. I praktiken är det inte alltid så enkelt att genomföra en bra upphandling och sedan dessutom se till att det som köps in uppfyller kraven.

Miljö & Utvecklings upphandlingstimme inleds med en kort intervju med Marilouise Berg och Peter Nohrstedt från SKL Kommentus. Därefter blir det debatt med Annie Stålberg, Upphandlingsmyndigheten, Henrik Långmark, Polismyndigheten, Bodil Nordin, Canon Svenska och Peter Nohrstedt, SKL Kommentus.

När: Onsdag 3 juli kl 15 – 16
Var: Teatersalongen, Visby.

Företagens CSR-arbete

Sist ut är debatten om hållbarhetsarbete i leverantörskedjor, med fokus på socialt ansvar. Med representanter från LO, Fairtrade Sverige och Exportkreditnämnden hoppas vi kunna bena ut om och hur företag kan driva förändring i sina leverantörskedjor. Deltagarna är Ellen Nygren, LO, Christopher Riddselius, Fair Trade och Karin Wessman, Exportkreditnämnden. Debatten modereras av Kerstin Lundell, Miljö & Utveckling.

När: Torsdag 4 juli kl 13-14.45
Var: Teatersalongen, Visby

Läs mer: Hållbarhet allt viktigare inom bygg och fastighet

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.