Canons hållbarhetschef: Dubbelmoral vid upphandling

Canon Canons cirkulära produkter sållas bort av upphandlingskriteriet ”fabriksny” i många offentliga upphandlingar. Samtidigt kräver de som handlar upp att produkten ska gå att återanvända. ”Dubbelmoral” säger Bodil Nordin, hållbarhetschef på Canon Svenska.

Canons hållbarhetschef: Dubbelmoral vid upphandling
Canon

Den första återtillverkade produkten från Canon kom 1999. Idag finns en hel produktserie som är till 80 procent återtillverkad av delar från skrotade skrivare, kopiatorer och liknande.

– EQ80-serien har funnits i några år. Drivkraften är vårt hållbarhetsengagemang men också viljan att ställa om och tänka annorlunda, att se avfall som en tillgång och resurs. Om vi ska vara relevanta i framtiden kan vi inte ha en affärsmodell som bygger på det linjära, säger Bodil Nordin, hållbarhetschef Canon Svenska.

Sållas bort trots hållbarhetskriterier

Med 80 procent återvunna delar minskar tillverkningens klimatpåverkan med lika mycket, enligt Bodil Nordin. Då blir det svårt att förstå varför den återtillverkade produkten sållas bort i offentliga upphandlingar med hållbarhetskriterier.

– I upphandlingarna ställs ofta krav på att produkten ska gå att återanvända, men kunden vill själv inte köpa en begagnad, återanvänd produkt, utan ställer krav på att maskinen ska vara fabriksny, säger Bodil Nordin.

Skepticism mot begagnat

Hon konstaterar att Canon har många fabriksnya produkter att erbjuda och alltså kan svara på upphandlingen ändå. Men hon har ändå hunnit diskutera saken med några upphandlande myndigheter.

– Det där med fabriksnytt bottnar i lite olika saker. Dels finns det en skepticism mot begagnade produkter, dels verkar det här med fabriksnytt vara ett gammalt kriterium som glider med för att man vill vara säker på kvaliteten.

– Men det är ju vi som måste se till att produkten vi ställer ut lever upp till kvalitetskraven och de säljs med samma garanti och kvalitetskontroll som våra övriga produkter.

Vill se mer dialog

Canon har undersökt om deras återtillverkade produkter skulle kunna räknas som fabriksnya, men så var inte fallet. Bodil Nordin skulle vilja se mer dialog mellan leverantörer och upphandlare redan tidigt i upphandlingarna.

– Det vore bra om de kunde våga lita på att leverantören tar ansvar för att uppfylla de ställda kraven på funktion och kvalitet.

– Det är inte ett värde i sig att något är fabriksnytt.

Läs mer: Tarkett: Politiker – ta större ansvar för cirkulariteten

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.