Akea: ”Lagkravet på hållbarhetsrapportering har gjort sitt”

Lucka 8 Anläggnings- och kabelföretaget Akea tycker att deras bransch är på väg i rätt riktning. Emilie Condrup Masior, hållbarhetsansvarig, berättar om hur hon hoppas att 2019 ska se ut för bygg- och anläggningsbranschen.

Akea: ”Lagkravet på hållbarhetsrapportering har gjort sitt”
Akea

Vilka är 2018 års viktigaste hållbarhetshändelser inom ditt område?

– Svårt att välja ut en specifik händelse då alla är lika viktiga och oftast långsiktiga och på så sätt i ett pågående arbete hela tiden. Just för branschen blir det tydligt att du inte är en medspelare om du som företag inte har ett hållbarhetsarbete på plats, säger Emilie Condrup Masior, hållbarhetsansvarig på Akea i Malmö.

– Lagkravet på hållbarhetsrapportering gjorde klart sitt, men det blir även tydligt när kraven skärps i alla upphandlingar och förfrågningar, inte bara på stora projekt, utan detta genomsyrar hela branschen även ner till den enskilde företagaren. Trenderna kring hållbarhetsfrågorna har också länge varit ovanför mångas huvud och jag tror att känslan av att det är svårt att bidra till en positiv utveckling har förändrats. I dag vill alla ”göra något ”och man kan som medmänniska – inte bara som näringsidkare, vara med och påverka.

Vilka hållbarhetstrender ser du inför 2019 inom ditt område?

– Man märker att hållbarhetsfrågan har växt otroligt mycket bara under de senaste åren. Detta har såklart också spridit sig till vår bransch, trots att anläggning och byggbranschen kanske haft en lite längre startsträcka, så vet vi att vi är på god väg i rätt riktning nu.

– Det visar sig tydligt i beställares, kunders, leverantörers och medarbetares ställningstagande och krav på ett hållbarhetsfokus i alla delar. Man tittar inte bara på utsläpp eller energiförbrukning utan också på CSR-frågor och sätter medarbetaren i fokus.  Det viktiga är att vi arbetar långsiktigt och enkelt med frågorna.   

Vad hoppas du på inför 2019?

– Jag hoppas på att alla i bygg- och anläggningsbranschen förstår hur viktigt deras ställningstagande i dessa frågor är inför framtiden. Dialogen måste hållas levande från tillverkare till slutkund för att vi ska kunna göra hela kedjan hållbar.

Miljö & Utvecklings julkalender: 

Lucka 1: ”Det går inte att blunda för kemikalieproblemen”

Lucka 2: Klimatkämpe berättar om trenderna 2019

Lucka 3: Valet till EU-parlamentet viktigast 2019

Lucka 4: Fysikprofessorn hoppas på billigare förnybar el 2019

Lucka 5: ”2018 blev växtbaserade livsmedel plötsligt mainstream”

Lucka 6: Mattias Goldmann: 2019 blir delningsekonomis år

Lucka 7: Naturskyddsföreningen: ”Biologisk mångfald får utrymme i samhällsdebatten”

Fakta

Miljö & Utvecklings julkalender 2018

En julkalender där vi samlar några av hållbarhetsbranschens proffs, som får berätta om 2018 års viktigaste händelser inom deras olika områden. Bakom varje lucka döljer sig en ny person – med spännande spaningar inför 2019.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.