”2018 blev växtbaserade livsmedel plötsligt mainstream”

Lucka 5 Dagens trendspanare är en prisad entreprenör och innovatör, som arbetar inom bioekonomin. Personen söker nya vägar och är särskilt intresserad av livsmedelsfrågan.

”2018 blev växtbaserade livsmedel plötsligt mainstream”

Fredrika Gullfot är grundare och VD på Simris Alg, ett innovativt företag inom bioekonomi som odlar alger i de växthus som tidigare tillhörde Hammenhögs frö i Hammenhög på Österlen. Av algerna tillverkas Omega-3-tillskott. De första produkterna lanserades 2015.

Vilka är 2018 års viktigaste hållbarhetshändelser inom ditt område?

– Det största som hänt under 2018 är att växtbaserade livsmedel plötsligt blev mainstream. Det är en fantastisk utveckling med tanke på den fruktansvärda klimat- och miljöpåverkan som överkonsumtionen av animaliska livsmedel innebär. Utbudet att kött- och mjölkalternativ har under året verkligen exploderat i butikshyllorna. Det är ett betydande trendskifte som också öppnar för en bredare debatt kring livsmedelsproduktionens miljöpåverkan. Folk är trötta på att bara blunda och gapa, säger Fredrika Gullfot.

Vilka hållbarhetstrender ser du inför 2019 inom ditt område?

– Tyvärr är jag rädd för att det blir mycket greenwashing, det är oundvikligt under den här sortens paradigmskiften. Alla kommer vilja framställa sig själva som det hållbara alternativet, och kommer slå knut på sig själva för att övertyga konsumenterna. En klassiker är det här med att betande kor behövs för att hålla landskapet öppet. Visst – men det är ju bara en bråkdel av våra kor som får beta fritt ute i naturen. Det kan de ju gärna få fortsätta göra, men hur motiverar man resterade kött- och mölkproduktion? En spännande trend är också att stora globala köttföretag som Cargill och Tyson börjat utveckla animaliefria alternativ.

Vad hoppas du på inför 2019?

– På livsmedelsområdet är vi inne i en positiv spiral där det kommer nya lösningar hela tiden.

– Det jag skulle vilja se för 2019 är ett paradigmskifte, att fler företag och producenter vågar ta modiga beslut för att fasa ut ohållbar produktion till förmån för bättre processer och råvaror. Här skulle jag vilja se större mod från politikernas sida i att stötta företagen i omställningen, snarare än att fortsätta pumpa bidrag och stöd i status quo. Mera svenska bönor, tack!

– Jag hoppas också att fler får upp ögonen för havsfrågan, där överfiskning och klimateffekter börjar leda till kollaps, samtidigt som fiskodlingar ofta är rent katastrofala ur miljöhänseende. Vi behöver rädda både klimatet och haven.

Miljö & Utvecklings julkalender: 

Lucka 1: ”Det går inte att blunda för kemikalieproblemen”

Lucka 2: Klimatkämpe berättar om trenderna 2019

Lucka 3: Valet till EU-parlamentet viktigast 2019

Lucka 4: Fysikprofessorn hoppas på billigare förnybar el 2019

Fakta

Miljö & Utvecklings julkalender 2018

En julkalender där vi samlar några av hållbarhetsbranschens proffs, som får berätta om 2018 års viktigaste händelser inom deras olika områden. Bakom varje lucka döljer sig en ny person – med spännande spaningar inför 2019.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.