”Det går inte att blunda för kemikalieproblemen”

Lucka 1 Bakom lucka ett i Miljö & Utvecklings julkalender döljer sig en kemikalieexpert. Förslaget att reglera PFAS är 2018 års viktigaste händelser inom hennes hållbarhetsområde, anser hon.

”Det går inte att blunda för kemikalieproblemen”
Anne Lagerqvist, Kemikaliecentrum, Stockholms stad.
Anne Lagerqvist, Kemikaliecentrum, Stockholms stad. Anne Lagerqvist, Kemikaliecentrum, Stockholms stad.

Anne Lagerqvist är filosofie doktor, miljöutredare och projektledare på Kemikaliecentrum i Stockholms stad.

Vilka är 2018 års viktigaste hållbarhetshändelser inom ditt område?

– Att högfluorerade ämnen (PFAS) äntligen föreslås regleras på gruppnivå, i alla fall delvis. Detta är ”vår tids PCB” det vill säga väldigt långlivade och otrevliga ämnen som ger skador på människa och miljö. De används för vatten- och smutsavvisande beläggning på textil, i ”non-stick”- beläggning på husgeråd (mest känt är kanske stekpannor med Teflon). De används också på vissa verktyg samt i brandskum, olika smörjoljor och -fetter. Det finns alternativ och många företag har redan börjat fasa ut PFAS men det behövs ett förbud för hela ämnesgruppen (cirka 3 000 ämnen).

Vilka hållbarhetstrender ser du inför 2019?

– Att cirkulär ekonomi börjar diskuteras och prövas i praktiken mer och mer, i alla dess aspekter och på global nivå. Hittills har det funnits teoretiska idéer och vissa initiativ där det fungerat men det känns som att det ligger i tiden med vidare implementering.

Vad hoppas du på inför 2019?

– Att utmaningen med skadliga ämnen i varor och material i den cirkulära ekonomin tas på allvar och med i diskussionen. Att innehållsförteckning även för varor och material föreslås till lagstiftningen (Full Material Disclosure (FMD) så att utmaningen i första meningen kan lösas framöver. För att citera  Rockström ”Det finns ingen ekonomi på en död planet” så finns det ju inte heller någon cirkulär ekonomi på en död planet.

– Det cirkulära är så klart en jättebra lösning men det går inte att blunda för kemikalieproblemen det kan medföra, att cirkulera material med förbjudna ämnen i är inte en bra lösning. Vi behöver också minska vår materialanvändning totalt sett, till exempel genom att minska den överkonsumtion vi har idag. Minskad konsumtion och kunskap om kemiskt innehåll och livscykelperspektiv för varor och material betyder att vi är på rätt väg.

Fakta

Miljö & Utvecklings julkalender 2018

En julkalender där vi samlar några av hållbarhetsbranschens proffs, som får berätta om 2018 års viktigaste händelser inom deras olika områden. Bakom varje lucka döljer sig en ny person – med spännande spaningar inför 2019.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.