Förenklade momsregler kan bli lyft för återbruket

Cirkulär Ekonomi Regeringen tillsätter nu en utredning för att förenkla momsreglerna kring gåvor och försäljning av begagnade varor. Syftet uppges vara att underlätta för företag att bidra till en mer hållbar och cirkulär ekonomi.

Förenklade momsregler kan bli lyft för återbruket
Foto: Adobe Stock

Regeringens beslutar nu att se över momsreglerna för gåvor och begagnade varor. Det handlar om en översyn som länge efterfrågats av företag och organisationer som arbetar med second hand och återbruk.

Frågor som utredaren ska titta extra noga på är bestämmelserna om förenklad vinstmarginalbeskattning kan utformas på ett sätt som förenklar för företagen och därmed underlättar försäljningen av begagnade varor som är lämpade för återanvändning. Det ska också utredas om regelverket om uttagsbeskattning kan utformas så att konsekvenserna av mervärdesskatten vid gåvor av varor till hjälporganisationer och liknande blir mer förutsebara.

– Försäljningen av begagnade varor är en viktig del i att ställa om till ett hållbart samhälle. Dagens momsregler innebär onödigt administrativt krångel för många företagare i branschen. Därför är jag glad över att vi fattat beslut om att se över reglerna, säger finansminister Elisabeth Svantesson, i en kommentar.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari konstaterar att ”Vår konsumtion driver idag på en råvaruutvinning som är helt ohållbar.”

Utredningen ska redovisa sina slutsatser senast den 31 mars 2025.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.