Ny metod kan revolutionera textilåtervinningen

Cirkulär Ekonomi En ny kemisk process gör det möjligt att på bara några minuter bryta ner blandade textilmaterial till återanvändbara molekyler. Forskarna beskriver processen som enkel och är optimistiska till att kunna skala upp tekniken i stor skala.

Ny metod kan revolutionera textilåtervinningen
Mikrovågsassisterad glykolys bryter ner textilavfall. Foto: Adobe Stock

Amerikanska forskare har utvecklat en ny kemisk process för att bryta ner textilier till återanvändbara molekyler. Processen gör det möjligt att bryta ner kläder som innehåller en blandning av material, något som hittills varit en stor utmaning. Till exempel visar forskningsresultat att processen fungerar väl för textilier med blandade fibrer som bomull, polyester, nylon och spandex.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

I den nya processen används en kemisk reaktion kallad mikrovågsassisterad glykolys för att bryta ner syntetiska komponenter i textilier. Reaktionen kan optimeras till att ta endast 15 minuter, vilket enligt forskarna gör processen mycket kostnadseffektiv.

Forskningen bakom den nya processen har bedrivits vid University of Delaware i Newark tillsammans med flera andra universitet. Den nya processen beskrevs i en artikel i Science Advances den 3 juli och visar enligt forskarna att kemisk återvinning av textilier har en stor potential i den cirkulära ekonomin. Mindre än 1 procent av världens textilier återvinns i dag, medan nästan tre fjärdedelar av förbränns eller deponeras. I artikeln är forskarna mycket optimistiska till att processen kan skalas upp för att hantera stora mängder kläder i verkligheten. I en analys som gjorts uppskattar man att processen, med vidare utveckling, skulle kunna göra det möjligt att återvinna 88 procent av världens klädavfall.

Dionisios Vlachos är ingenjör vid University of Delaware och en av forskarna som tagit fram den nya processen. Till tidningen Nature berättar han att det är unikt att kunna bryta ner textilier så snabbt som man lyckats göra med den nya tekniken.

– Vanligtvis tar det dagar att bryta ner de här sakerna. Så att gå från dagar till några minuter, det tycker jag är en stor förnyelse. Jag tror att vi faktiskt kan komma ner till sekunder. Vi har en enkel process som vi kan skala upp för att behandla stora mängder kläder. Vi är mycket optimistiska att detta faktiskt kan tillämpas i verkligheten.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.