Återbrukade kaffemaskiner – nu sprids det svenska projektet globalt

Återbruk Det började som ett litet projekt i Sverige och har nu spridit sig till marknader över hela världen. Nu satsar kaffejätten Nespresso på att återbrukade kaffemaskiner ska bli en del av företagets globala affärsstrategi.

Återbrukade kaffemaskiner –  nu sprids det svenska projektet globalt
Foto: Nespresso.

I slutet av februari 2022 berättade Miljö & Utveckling om Nespressos projekt med återbrukade kaffemaskiner i Sverige. Konkret går det ut på att en kaffemaskin som gått sönder skickas till experter för inspektion och renovering. Därefter säljs de till ett lägre pris på Nespressos hemsida och i butik.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Redan från start var målet att skala upp projektet. Nu, nästan två år senare, har projektet spridit sig till Nespressos marknader över hela världen och finns i dag i femton länder. Hittills har arbetet drivits lokalt i respektive land. Men nu står företaget inför ett paradigmskifte då man på huvudkontoret i Schweiz undersöker hur återbrukade kaffemaskiner kan integreras i företagets affärsmodell på global nivå.

– Det betyder väldigt mycket. Jobbar vi centralt har vi mer muskler och kan röra oss framåt snabbare. Att centralisera saker kan innebära en enorm skillnad ur ett miljöperspektiv, men också ur ett finansiellt perspektiv, säger Andreas Lagerstedt, chef över den tekniska delen i det svenska Nespresso-projektet.

Samtidigt uppger han att det finns mycket kvar att göra. Bara det skandinaviska projektet i Sverige, Danmark och Norge menar han är utmanande på flera olika plan.

– Den stora nöten som vi måste knäcka är hur vi ska bygga upp ett hållbart retursystem, som innebär så liten mänsklig påverkan som möjligt. Vi måste säkerställa att kaffemaskinerna håller, har hög kvalitet och som följer alla krav kring livsmedelssäkerhet. Det behöver också finnas transportsystem som fungerar. Att skicka enstaka maskiner fram och tillbaka ger exempelvis ingen miljövinst, säger han.

Ytterligare en utmaning är enligt Andreas Lagerstedt att få med sig kunderna. I det arbetet berättar han att Nespresso ständigt undersöker prissättningen på de återbrukade kaffemaskinerna. Just nu är de ungefär 400 kronor billigare än de som är helt nya. För att få fler att välja de återbrukade maskinerna säger Anderas Lagerstedt att de ligger högst upp på företagets hemsida.

– Trots det vill majoriteten fortfarande köpa nya maskiner. En annan utmaning är att få kunder med trasiga kaffemaskiner att vända sig till oss, i stället för att gå till återvinningscentralen. Men med det sagt så ser vi att människornas medvetenhet hela tiden växer, säger han.

Utifrån ett ekonomiskt perspektiv säger Andreas Lagerstedt att det idag är mycket billigare att kasta en kaffemaskin och erbjuda en ny till kunderna, än att återbruka en trasig maskin. På den punkten hade han önskat en lagstiftning som hängde med mer i samhällsutvecklingen.

– Med arbetsgivaravgifter, transportkostnader, lagringskostnader samt moms och skatt, så är utrymmena väldigt små för att få en ekonomisk bärighet för att reparera maskiner. Som det är just nu finns det väldigt få initiativ från lagstiftare och myndigheter som främjar att företag satsar på de här delarna. Vi blir inte motarbetade, men de gör inte något som underlättar för oss, säger han.

Men trots utmaningarna går det ändå framåt, poängterar Andreas Lagerstedt. Han lyfter att många andra stora bolag, som Apple, Eriksson, Dell och Ikea, undersöker liknande projekt.

– Jag gissar att de är i samma fas som vi, att integrera projekten i sina affärsstrategier. Om några år hoppas jag att det här sker i ännu större skala och att vi kan erbjuda återbrukade maskiner till ett ännu lägre pris, kanske en tredjedel jämfört med en ny maskin, avslutar Andreas Lagerstedt.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.