2000-talets bästa miljödokumentärer

Nätverk & Kunskap Det nya millenniet har bjudit på en kraftig ökning av dokumentärer med ett starkt miljötema. Flera av filmerna har fått stor uppmärksamhet, kritikerrosats och vållat debatt och förändring. Vi har valt ut 10 dokumentärfilmer som fått oss att se på världen med nya ögon.

Flyttfåglar (2001)

Flyttfåglar var en av 2000-talets första dokumentärfilmer som hade ett tydligt miljötema och gav oss ett nytt perspektiv på fåglars globala flyttmönster. Under tre års tid samlade den franske filmaren Jacques Perrin, och hans team på 450 personer, ihop material från jordens alla kontinenter. Resultatet blev en vacker film som visar upp en värld sammanbunden av fåglarnas ömtåliga system.

Darwins mardröm (2004)

I ett samarbete mellan belgiska, franska och österrikiska filmarbetare kunde Hubert Sauper leda projektet med att skapa Darwins mardröm. Filmen berättar om hur Victoriasjön i Östafrika och regionen runt den på många olika vis har blivit starkt påverkad av västerlänningars inplantering av nilabborren på 60-talet. Dokumentären visar tydligt farorna som hotar när människan försöker omdesigna ekosystemet.

Pingvinresan (2005)

Vackert berättade (på svenska av Gösta Ekman, på engelska av Morgan Freeman) Pingvinresan rörde tittare över hela världen med sin skildring av kejsarpingvinens årliga vandring till sin häckningsplats på Antarktis inland. Men visuellt starka scener kastade filmen nytt ljus över Antarktis delikata ekosystem. 2006 belönades den franske filmaren Luc Jacquet med en oscar i kategorin ”bästa dokumentär”.

En obekväm sanning (2007)

Tillsammans med FN:s klimatpanel IPCC tilldelades den forne amerikanske vicepresidenten Al Gore Nobels fredspris 2007, för sina studier och upplysning kring den globala uppvärmningen. Samma år belönades han med en oscar för En obekväm sanning. Filmen är upplagd som en föreläsning, där Gore är fast bestämd att – med hjälp av pedagogiskt utformad grafik och statistik – övertyga tittarna om att det är människan som orsakar världens klimatförändringar.

Food, inc. (2008)

Den amerikanske filmmakaren Robert Kenners Food, inc. gav tittarna en omskakande inblick i matindustrins verklighet och fick nog många att betrakta sin hamburgare med skepsis efter biobesöket. Dokumentärfilmen målar upp en osmickrande bild av den amerikanska storproduktionen av mat – där etik och moral, kring både djur, människor och miljö, tycks ha övergetts till förmån för ökad profit.

VILL DU SE RESTEN AV LISTAN? HÅLL UTKICK, VI PUBLICERAR DEN PÅ WEBBEN UNDER FREDAGEN.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.