nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Sverige tappar i miljöinflytande

Sverige har tappat sin topposition inom miljöområdet. Det visar Svenska institutets årliga Sverigebildrapport som släpps i dagarna.

  • Annons 1

Mellan 2005-2007 toppade Sverige listan över länder med en stark position på miljöområdet, men nu börjar bilden av det ”miljövänliga” Sverige sakta men säkert att urholkas. I årets studie som presenteras i Svenska institutets Sverigebildrapport, ligger Sverige på en fjärdeplats efter Tyskland, Kanada och Schweiz när det gäller ”Utvecklingsorienterat land på människors och miljöns villkor”. När det gäller frågan ”Agerar ansvarstagande i internationella frågor rörande miljön” hamnar Sverige på en andra plats, även detta ett tapp från ”storhetstiden” 2005-2007.

– Detta kan tyckas vara en relativt god placering för ett litet land som Sverige, men trenden är trots det oroväckande. Om Sverige vill stå sig i den internationella konkurrensen måste vi agera omgående och kraftfullt. Det förutsätter gemensamma satsningar inom politik, näringsliv och utbildningsområdet, säger Liselott Bergman, analysansvarig på SI.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny metod kan revolutionera textilåtervinning

Svenska forskare kan vara på väg att förändra tekniken för återvinning av bomull. I september står textilmassaföretaget re:newcells pilotanläggning redo för att återvinna 100 procent av förbrukade bomullsplagg. Läs mer här.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Om att hushålla med begränsade resurser

krönika

”Jättebra ansats, men helt fel!”
Professor Bergström reagerade på vårt Almedalsevent om realekonomisk redovisning. Att försöka sätta pris på de obetalda kostnader som Polarbröd orsakar hade mycket riktigt stött på problem, skriver Anna Borgeryd, chefsstrateg för Polarbrödsgruppen.