”Att klimatkompensera är onödigt dyrt”

Utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka globalt och behöver drastiskt minska för att minimera effekterna av den globala uppvärmningen. Många åtgärder behöver genomföras för att minska klimatpåverkan och en åtgärd som förtjänar mer utrymme är klimatkompensation, skriver Markus Ekelund, vd 2050.

”Att klimatkompensera är onödigt dyrt”

Det finns många faktorer som bidragit till denna situation. En viktig faktor är att klimatkompensationsmarknaden varit svårgenomtränglig och det har varit svårt att veta vart pengarna har gått. Med certifierad klimatkompensation garanteras att ett ton koldioxid inte släppts ut, men hur stor del av varje krona som investeras har egentligen gått till det verkliga projektet?

För att förtroendet för klimatkompensation ska öka behövs större tydlighet och transparens. Hur mycket får projektutvecklaren? Hur mycket går till administration, försäljning, riskpremie och marknadsföring? En rimlig ambition är att åtminstone 75 procent av de pengar som svenska företag tillsammans lägger på klimatkompensation faktiskt ska nå det lokala projektet som skapar klimatnyttan. Det är svårt att följa pengarna hela vägen till ursprungsprojektet, men i vårt senaste projekt lyckades vi komma fram till den utvecklande organisationen i Vietnam. Då var fortfarande mer än 80 % av pengarna kvar. Fråga hur mycket av din investering som når projektutvecklarna nästa gång du köper klimatkompensation.

Jag hoppas att vi får mer klimatnytta för pengarna framöver.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste