nr-logo

Hållbarhet i praktiken

miljövänliga solceller
miljövänliga solceller

Hur miljövänliga är solceller egentligen?

Är det rätt att satsa på solceller i ett svenskt perspektiv? Ur ett livscykelperspektiv, nja om man ser till här och nu och inte tänker på framtiden.

 • Annons 1

Intresset för solceller fortsätter att växa i Sverige. Under 2013 installerades 19 MW solceller i Sverige, jämfört med 8,3 MW under 2012. Den starka tillväxten beror främst på sjunkande systempriser samt fortsatt ökat intresse för solceller.

Den ekonomiska återbetalningstiden blir med andra ord allt kortare för att installera solceller i Sverige. Energiåterbetalningstiden ligger i dagsläget någonstans mellan 0,5 och två år beroende på solcellstyp och geografisk placering.

Men den klimatmässiga återbetalningstiden, det vill säga hur lång tid det tar innan solcellerna producerat så mycket förnybar el att det kompenserar för växthusgasutsläppen under tillverkningen, är däremot alltid inte lika kort. Avgörande är elmixen i de länder där solcellerna producerats och används.

Nja för Sverige

I Sverige har vi framförallt en elmix som betår av vatten- och kärnkraft. I ett internationellt kontext ger den elmixen upphov till väldigt låga utsläpp av klimatgaser. De klimatmässiga fördelarna med att installera solceller här jämfört med att behålla el från vatten och kärnkraft är i dagsläget inte särskilt stora.

– Om man fokuserar på klimatgasutsläpp är fördelarna med att installera solceller i Sverige inte lika stora som i andra länder som har en elmix som framförallt består av fossila bränslen, säger Tobias Walla, handläggare på Energimyndighetens teknikavdelning.

Ska inte avfärda solceller

Men detta innebär inte alls att vi bör avfärda solcellerna som möjlig energiresurs i Sverige menar Tobias Walla, det är att vara alltför kortsiktig. Sveriges elnät sitter ihop med övriga Europas och idag går vi mot en allt mer integrerad europeisk elmarknad. Ur det perspektivet får solcellsinstallationer i Sverige positiva klimateffekter.

– Dessutom kan vi inte förlita oss på kärnkraften för all framtid. Kärnkraften är dels en riskfaktor, dels ger den upphov till avfallsproblem och idag har vi väldigt gamla kärnkraftverk. Om Sverige inte vill bygga nya framöver kommer det att uppstå elbrist och då är det viktigt att ha bra alternativ som sol, vind och vågkraft så att vi inte behövde förlita oss på fossila energiresurser, betonar Tobias Walla.

Den här artikeln genererades av ett läsartips. Har du något tips till Miljö & Utveckling? Hör av dig till info@miljo-utveckling.se

Läs mer: Johline Z. Lindholm lämnar hållbarhetsrörelsen – blir PR-chef på Telge Energi

Etiketter:,

Kommentarer

3 reaktioner till “Hur miljövänliga är solceller egentligen?”

 1. Mikael Olsson skriver:

  Vatten- och kärnkraft ger ”…väldigt låga utsläpp av klimatgaser” skrivs i artikeln. Har man räknat in vatten- och kärnkraftens producerade klimatgaser vid installationen, driften och den framtida avfallshanteringen av densamma?

  1. Rafael Ospino skriver:

   Det är väl det som är syftet med en livscykelanalys? Tyvärr har, med politikernas benägna bistånd, diskussionen förts så att likhetstecken kommit att sättas mellan förnybart och hållbart.

   Det är en stark förenkling, och vilket som i varje givet läge är den miljömässigt mest hållbara lösningen kan aldrig bedömas utan att göra en grundlig livscykelanalys för de olika alternativen.

   I Sverige ställs inga som helst krav på en sådan för att få kalla ett projekt för hållbart, och därför har uttrycket kommit att nästan förlora sitt värde.

   Idag ses det i princip som lika ”hållbart” att installera 3 mWh solceller som att reducera energianvändningen med lika stora mått.

   I ena fallet har man dock släppt ut 6,5 ton
   koldioxidekvivalenter på ett bräde. Hurra, ändå!
   Det är ju förnybar el, som vi kan sälja till Tyskland!

   I det andra fallet har man minskat utsläppen med minst 60 kg per år för all framtid. Ej sexigt.

  2. Noordic skriver:

   Jodå. NREL i USA har jämfört solceller med bl.a. kärn- och kolkraft (inte vattenkraft) och kärnkraft har lägre klimatutsläpp från ett livscykelperspektiv. Sedan får man ta ställning till de andra aspekterna också, som Tobias Walla nämner i artikeln.

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

 • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.