nr-logo

Hållbarhet i praktiken

EU-topp för fossilfri värld

Allt fler tunga personer och institutioner går med i rörelsen mot fossila bränslen som olja och kol. Nu ansluter sig även EU:s tidigare klimatkommissionär Connie Hedegaard.

Connie Hedegaard.
  • Annons 1

Som Miljö & Utveckling tidigare skrivit växer engagemanget för ett samhälle fritt från energislag som starkt bidrar till att öka växthusgaser som koldioxid. Den så kallade divesteringsrörelsen, Fossil Free, uppmanar alla investerare att finansiellt bojkotta fossila bränslen.

Nu betonar Connie Hedegaard att FN:s planerade klimattoppmöte i Paris i december i år skulle gynnas om de finansiella aktörerna gick ur bolag som producerar miljöförstörande energi.

– Att göra sig av med investeringar i kol, olja och gas skulle kunna vara ett mycket viktigt bidrag till Parisuppgörelsen. Jag hoppas starkt att det kan bli en del av paketet kring Parisöverenskommelsen, säger hon till den brittiska dagstidningen The Guardian.

Forskare räknar med att två tredjedelar av de kända fossila tillgångarna måste förbli outnyttjade om vi ska om vi ska klara dagens tvågradersmål för global uppvärmning.

Enligt en rapport från Oxford University är Fossil Free den snabbast växande divesteringsrörelsen i historien. Sedan kampanjen lanserades har 25 lärosäten, dussintals religiösa institutioner och flera städer divesterat.

Lyckas de kan det få stora ekonomiska konsekvenser för kol- och oljebolagen. Det kan också driva på utvecklingen mot ökad användning av förnybar energi.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.