nr-logo

Tidningen för miljöproffs

EU-topp för fossilfri värld

Allt fler tunga personer och institutioner går med i rörelsen mot fossila bränslen som olja och kol. Nu ansluter sig även EU:s tidigare klimatkommissionär Connie Hedegaard.

Connie Hedegaard.
Connie Hedegaard.
  • Annons 1

Som Miljö & Utveckling tidigare skrivit växer engagemanget för ett samhälle fritt från energislag som starkt bidrar till att öka växthusgaser som koldioxid. Den så kallade divesteringsrörelsen, Fossil Free, uppmanar alla investerare att finansiellt bojkotta fossila bränslen.

Nu betonar Connie Hedegaard att FN:s planerade klimattoppmöte i Paris i december i år skulle gynnas om de finansiella aktörerna gick ur bolag som producerar miljöförstörande energi.

– Att göra sig av med investeringar i kol, olja och gas skulle kunna vara ett mycket viktigt bidrag till Parisuppgörelsen. Jag hoppas starkt att det kan bli en del av paketet kring Parisöverenskommelsen, säger hon till den brittiska dagstidningen The Guardian.

Forskare räknar med att två tredjedelar av de kända fossila tillgångarna måste förbli outnyttjade om vi ska om vi ska klara dagens tvågradersmål för global uppvärmning.

Enligt en rapport från Oxford University är Fossil Free den snabbast växande divesteringsrörelsen i historien. Sedan kampanjen lanserades har 25 lärosäten, dussintals religiösa institutioner och flera städer divesterat.

Lyckas de kan det få stora ekonomiska konsekvenser för kol- och oljebolagen. Det kan också driva på utvecklingen mot ökad användning av förnybar energi.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet!

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.

Filippa K mest hållbara butikskedja

Filippa K är årets mest hållbara butikskedja enligt Retail Awards 2017.
Sedan en ny hållbarhetsstrategi sjösattes 2012 har Filippa K drivit ett medvetet och engagerat hållbarhetsarbete med kvalitetssäkring i alla led, skriver juryn i sin motivering.

Så kan hållbarhetsarbetet förenklas för mindre företag

Att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare. Men hur ska man hinna med som litet företag?
Hanna Cederqvist, ansvarig för företagarorganisationen Företagarnas hållbarhetsprojekt har tipsen som hjälper småföretagen på traven.