Visenter från Avesta blir naturvårdare i Rumänien

Biologisk mångfald Under helgen flyttar sex stycken visenter från Avesta ner till en nationalpark i Rumänien. Anledningen är att fortsätta arbetet med att bevara den utrotningshotade arten.

Visenter från Avesta blir naturvårdare i Rumänien
Visenter i parken i Avesta. Foto: Avesta Visentpark

År 1920 sköts den sista frilevande visenten i Polen. Efteråt fanns totalt 54 djur kvar i olika parker runt om i Europa.

Av de då 54 djuren fanns 12 olika släkten och för att skydda arten från utrotningen påbörjades ett räddningsarbete.

Visenterna kommer till Avesta

År 1939 kom sedan de första visenterna till Avesta Visentpark. Parken inrymmer 23 djur, men som efter idag krymper ner till 17.

– Det här blir den tredje transporten av djur för frisläppningen, berättar Mikael Jansson, chef för teknisk service på Avesta kommun.

Varför gör ni det här?

– Vi ingår i ett europeiskt samarbete där syftet är att stärka artens överlevnad, säger Mikael Jansson.

Avesta Visentpark

Avesta Visentpark är en avelsanläggning för bevarandet av Visenten, även kallad Europeisk bison. Visentparken har en viktig roll i räddningsarbetet av arten, som efter andra världskriget bara bestod av 50 individer. I södra Rumänien, i Tarcusbergen, pågår ett projekt med WWF Rumänien och Rewilding Europe där målsättningen är att visenterna ska bli ett naturligt inslag i faunan igen. Källa: Avesta kommun

Visenter bidrar till biologisk mångfald

Det är en flock på sex visenter som under helgen kommer transporteras med lastbil ner till Rumänien, för att sedan släppas ut i friheten. Den nya boplatsen blir i bergsområden och skogar vid bergskedjan Karpaterna.

Totalt finns redan ett tjugotal Avesta-visenter i samma område. Avesta kommun har nämligen vid två tidigare tillfällen skickat ner djur till Rumänien.

– År 2014 när vi skickade ner djur, så hade det inte funnits visenter i Rumänien på cirka 250 år. Att djuren nu finns och betar bidrar till biologisk mångfalden, berättar Mikael Jansson.

Arbetet med att rädda visenterna har varit framgångsrikt, men arten är fortfarande rödlistad. Totalt finns det idag runt 6500 individer i världen.

Visenter i Sverige

Frågan om att återintroducera visent i Sverige har dykt upp i debatten under flera års tid. Till exempel skrev flera representanter för bland annat Myskoxcentrum, Rewilding Sweden, Umeå universitetet och Miljöpartiet en debattartikel på ämnet år 2019.

Representanterna menar att om Sverige ska vara “världsledande på miljöområdet krävs det att arbetet för den biologiska mångfalden växlas upp i hela landet. Att återintroducera arter till den svenska vildmarken är fullt möjligt. Frågan är inte om det går, utan om vi vill.”

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.