nr-logo

Hållbarhet i praktiken

”Vi behöver naturens resurser”

Att bevara en vacker naturmiljö är självklart viktigt. Men mest kritiskt är det att skydda naturens resurser. Det menar Johan Rockström, vd för Stockholm Resilience Center.

Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience Centre är en av forskarna bakom appellen.
  • Annons 1

Johan Rockström och Mattias Klum, fotograf och filmare, berättade under Hagainitiativets Klimatstrategidagen, om bakgrunden till sin gemensamma bok som på svenska heter Vår tid på jorden.

– Att bara kommunicera forskning räcker inte alltid, det handlar om att nå båda hjärnhalvorna för att saker ska börja hända, säger Johan Rockström.

Han menar att det kan ses som en moralisk plikt när företagsledare hänvisar sitt hållbarhetsarbete till att de vill bevara vår vackra natur, men att det idag handlar om att skydda de planetära förvaltningarna.

– Sanningen är att naturen är ett otroligt stort skafferi som än idag är outnyttjat. Accelerationen sker allt snabbare och naturen beter sig inte förutsägbart. Det innebär att vi riskerar att gå miste om otroliga resurser, konstaterar han.

Mattias Klum hänvisar bland annat till att tre av fyra preparat som används för att behandla hjärtinfarkt kommer från kobraderivat.

En för alla, alla för en

Enligt Johan Rockström har jorden nu gått in i en ny era där människan har blivit en geologisk kraft – Antropocen. Han förklarar att de nio planetära biofysiska gränsvärdena, planetary boundaries, som människan inte ska överstiga för att kunna leva säkert på jorden redan har börjat passeras. Och gränsvärdena, oavsett om de handlar om uttunning av ozonlagret, väthusgaser eller färskvatten, hänger tätt samman.

– De planetära gränserna är som de tre musketörerna, en för alla, alla för en. Det innebär att vi måste arbeta med frågorna i en helhet. På samma sätt måste vi börja samarbeta med frågorna. Näringslivet agerar för mycket i sin egen business. Det vore bättre om man gick ihop över gränserna och skapade allianser.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Debatt: Sverige kan bli världsledande inom bio-CCS

Debatt

Sverige kan bli världsledande med bred tillämpning av bio-CCS. Med sammanlagda utsläpp på 30 miljoner ton biogen koldioxid från 38 stora punktkällor finns goda förutsättningar. Det blir dyrt i starten, men på sikt sjunker kostnaderna, skriver Kjell Andersson, näringspolitisk chef på Svebio – Svenska bioenergiföreningen.