nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Så ska Nagoyaplanen genomföras

I helgen avslutades partsmötet för Konventionen om biologisk mångfald. Nu har länderna beslutat hur den globala planen som man beslutade om i Nagoya 2010 ska genomföras.

  • Annons 1

Senast till 2015 ska länderna ha tagit fram finansiella planer som möjliggör att Nagoyamålen uppnås. Tillräckliga finansiella resurser ska också avsättas.

– Det är glädjande att alla världens länder åtagit sig att öka finansieringen för att genomföra Nagoyaplanen för att säkra livsnödvändiga ekosystemtjänster, säger miljöminister Lena Ek. Men, mycket arbete återstår för att hindra den snabba förlusten av naturens mataffärer, dagis och vattenverk – tjänster vi människor, företag och samhället är beroende av.

2010 antogs en global plan för att skydda den biologiska mångfalden och hindra utarmningen av ekosystemtjänster. Miljödepartementet rapporterar att man under helgens möte som ägde rum i Hyderabad, Indien, också antog officiella beskrivningar av ekologiskt och biologiskt viktiga marina områden på världshaven.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Analys: Utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil – en komplicerad fråga

I november 2018 gav mark- och miljödomstolen Preem tillstånd att utöka sin verksamhet i Lysekil, vilket har väckt starka reaktioner. Tillståndet innebär möjlighet att genomföra det så kallade ROCC-projektet, som skulle leda till en markant ökning av raffinaderiets koldioxidutsläpp.