Verktygen som hjälper dig att spara energi

Det finns flera verktyg som hjälper dig att minska energiförbrukningen i verksamheten. Här är hela listan.

Verktygen som hjälper dig att spara energi

* Energiledningssystem. Idag finns en svensk och en europeisk standard. På gång: Den internationella Iso-standarden för energieffektivisering kommer 2011. Det blir ingen större förändring för de som certifierat sig enligt svensk standard, påpekar Thomas Björkman på Energimyndigheten.

* Nattvandringar. Besök företaget när verksamheten är stängd. Då uppdagas de onödiga energitjuvarna.

* Livscykelanalys. Kan ge en bild av produkters totala energiförbrukning över tid, från produktion till användning.

* Energikartläggning. En systematisk och långsiktig översikt av företagets energiförsörjning. En utomstående expert granskar och kommer med förslag på åtgärder. Bra för mindre företag som inte vill eller har råd med energiledningssystem.

* Hjälp med energieffektiv upphandling. Myndigheter ska bli bättre på att upphandla energismart. Kolla in kriterierna de utgår från så kanske ni har större chans att ta hem affären! www.msr.se/energi

* Energimyndigheten har en sajt om energieffektivisering i företag. Bra tips på stöd och verktyg. www.energimyndigheten.se/Foretag/Energieffektivisering-i-foretag/, har även gett ut gratisskrifterna Minska företagets energikostnader nu! och Energikoll för små och medelstora företag.

* Energieffektiviseringsföretagens skrift Spara energi i mindre industrier ger många tips. Ladda hem gratis på sajten, eef.se.

* Benchmarka och jämför dina energidata och få råd på hur du sänker dem. Projektet Enig drivs av Swerea Swecast: www.swerea.se/enig/

* Energikartläggningscheckar. Företaget får halva summan för kostnaden att kartlägga energiförbrukningen. Stödet riktar sig till alla typer av företag med en förbrukning på över 500 megawattimmar per år. Kan sökas flera gånger av samma företag om olika dotterbolag eller avdelningar har olika organisationsnummer.

* PFE. Program för energieffektivisering för stora industrier.

Tipsen kommer från Miljö & Utvecklings fördjupning om energieffektivisering som publicerades i årets första nummer. Vill du läsa mer, läs papperstidningen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.