Skogsbruk kan ha stor påverkan på vattenmiljöer – men nu lanserar Skogsstyrelsen ett nytt digitalt kartverktyg som ska hjälpa skogsägare och entreprenörer att minska risken för skador. Den nya kartan visar var mark och vatten är särskilt känsliga, vilket ska göra det lättare att ta hänsyn till miljön vid avverkning och andra skogliga åtgärder.
Nytt verktyg kartlägger skogsbrukets vattenpåverkan
Verktyg
Ett nytt digitalt kartverktyg från Skogsstyrelsen ska hjälpa skogsägare att skydda vattenmiljöer vid avverkning och andra skogsarbeten. Med hjälp av färgkodade riskzoner över hela Sverige blir det lättare att planera skogsbruk med större miljöhänsyn – och minska risken för skador på sjöar, vattendrag och våtmarker.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Kartan omfattar hela Sverige och visar områden där det finns hög risk för påverkan på vattenmiljöer, till exempel vid körning i fuktig terräng, anläggning av skogsbilvägar eller när diken dras genom våtmarker. Genom att kombinera data om topografi, jordart och närhet till vatten ger kartan en färgkodad riskbedömning – där rött markerar hög risk, gult medelhög och grönt låg risk.
– Kartan är tänkt att vara ett stöd så att det blir lättare att identifiera var man bör vidta extra försiktighetsåtgärder för att skydda vattenmiljöer, säger Jonas Dahl, projektledare på Skogsstyrelsen, i en kommentar.
Syftet är att förbättra skogsbrukets miljöhänsyn och att göra det enklare för både stora och små skogsägare att planera åtgärder på ett mer hållbart sätt. Kartan kan användas både i förberedelsearbetet inför en avverkning och löpande under arbetets gång i skogen.
Ska stärka skogsbruket
Initiativet är en del av det större projektet ”Skog och vatten – kunskap och verktyg för bättre miljöhänsyn”, som delfinansieras av EU:s landsbygdsprogram. Projektet syftar till att utveckla nya metoder och verktyg som stärker miljöarbetet inom skogsbruket.
– Genom att lyfta in riskbedömning för vattenpåverkan redan i planeringen får vi bättre förutsättningar att skydda känsliga miljöer som sjöar, vattendrag och våtmarker, säger Jonas Dahl.
Det nya verktyget är fritt tillgängligt via Skogsstyrelsens webbplats och är tänkt att kunna användas av både yrkesverksamma och privatpersoner. Förhoppningen är att det ska bli ett självklart stöd i det praktiska skogsbruket och bidra till en bättre balans mellan produktion och miljöhänsyn.
– Vi vill att det här ska bli ett konkret verktyg som gör skillnad ute i skogen, avslutar Jonas Dahl.