nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Vegotrenden är här för att stanna och kött kommer inte att ha samma status i framtiden, enligt en undersökning från matkedjan Axfood.
Vegotrenden är här för att stanna och kött kommer inte att ha samma status i framtiden, enligt en undersökning från matkedjan Axfood. FOTO: Shutterstock

Vegetarisk mat allt mer poppis

Under första halvåret i år ökade försäljningen av vegetarisk mat med 41 procent på Willys och Hemköp.
– Att äta mer vegetariskt har kommit för att stanna, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, som äger Willys och Hemköp.

  • Annons 1

36 procent av svenska folket äter i dag vegetariskt en eller flera gånger i veckan, enligt en TNS Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av Axfood. 22 procent av de tillfrågade tror att de kommer att minska sitt köttätande under 2016.

Kvinnor är mer inställda på att äta grönt i högre grad framöver (25 procent) och bland yngre är det ännu fler (31 procent).

Åsa Domeij

Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

– Kött kommer inte att ha samma status i framtiden. Vi kommer att äta mindre rött kött till förmån för kyckling, fisk och vegetariskt, säger Åsa Domeij.

Under sommaren lanserade Axfood en rapport där de beskriver hur de tror att den svenska matkassen kommer se ut år 2030. En spaning i rapporten är just vegotrenden. Köttkonsumtionen kommer att minska och ersättas av flera gröna proteiner. Köttfärsen till tacosen kommer exempelvis att ersättas av vegofärs och baljväxter när vi handlar till fredagsmyset. Odlad fisk kommer att äta vegetarisk kost och inte fiskmjöl. Däremot kommer det att dröja innan skalbaggar blir en vanlig proteinkälla i våra matkassar, enligt Axfood. Här kan du läsa mer om vad Axfood tror att vi äter år 2030.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.