”Viktigare att äta mindre kött än att välja ekologiskt”

Livsmedel Hallå där, Annika Carlsson-Kanyama, du forskar om hur vi kan äta mer hållbart i framtiden. Varför måste vi dra ned på konsumtionen av kött och mejeriprodukter?

”Viktigare att äta mindre kött än att välja ekologiskt”
KTH

– Jag har forskat om matens miljöbelastning, framförallt när det gäller klimatutsläpp, och gjort livscykelanalyser av olika typer av kosthållning. Den enskilt största åtgärden som en individ kan göra för att minska miljöbelastningen från maten är att skära ned på konsumtion av rött kött och mejeriprodukter. Det är ännu viktigare än att äta närodlat och ekologiskt.

– Det är många saker som styr våra matbeteenden, utbud, smak, pris, situation i livet, men det är inte omöjligt att ställa om kosten. Vad vi äter har förändrats väldigt mycket bara under de senaste 40 åren, vi har minskat konsumtionen av potatis och mjölk och ökat konsumtionen av kött och grönsaker. I kokböcker från 70-talet är portionerna av kött mindre än idag, så kosthållningen var mer hållbar då, nu måste vi dra ned på mängden kött igen.

Vad äter vi om 50 år i den bästa av världar?

– Vi äter avsevärt mycket mindre kött och mejeriprodukter, kanske bara vid speciella tillfällen. Istället för mjölk dricker vi soya eller havremjölk. Vi har också utvecklat alternativ mat med hög proteinhalt, så det finns fortfarande ett stort utbud att välja mellan. Förhoppningsvis är maten närproducerad i högre utsträckning än tidigare och ekologisk. Jag tror också att vi kommer att ta hand om de djur vi äter på ett bättre sätt. Baljväxter får också en viktigare roll. Det pratas även en hel del om insekter som möjlig proteinkälla och om mer storskalig algodling.

Vad forskar du om just nu kopplat till mat?

– Vi försöker etablera en forskningshub på KTH ”Transition low meat society” med fokus på hur vi kan äta mindre kött. Vi har pratat om att minska bilkörningen sedan 80- talet, men kosthållningen är mer känslig att prata om, det finns inga styrmedel och politikerna tycker att frågan är kontroversiell.

– Just nu följer jag också 17 hushåll som precis har flyttat in i lägenheter i Augustenborg i Malmö. Lägenheterna har tillgång till odlingstak och odlingsbalkonger. Vi ska undersöka om dessa möjligheter gör att de boende börjar äta annorlunda. Projektet pågår till i slutet av 2017.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.