Vattenbristen ett akut dilemma

I veckan samlas myndigheter, företag, forskare, miljöorganisationer och FN-organ i Stockholm för att tillsammans diskutera lösningar på världens vattenproblem.

Totalt väntas personer från 140 organisationer att samlas i Stockholm. I år är temat vatten i en urbaniserad värld. Kommer världens megastäder att klara den allt hårdare pressen från miljontals invånare när det gäller dricksvatten, avlopp, föroreningar och vattenkvalitet? Och hur lyckas regeringar och myndigheter skydda ekosystemen som förser oss med vatten?

I samband med att Världsvattenveckan öppnande igår släppte Världsnaturfonden rapporten Big cities, big waters, big challenges. Water in an urbanized world där man studerat situationen i sex av världens megastäder som utmanas av en tuff situation framöver: Mexiko City, Buenos Aires, Nairobi, Calcutta, Karachi och Shanghai.

Vattenkrisen är allvarlig. 1,1 miljarder människor lider av akut vattenbrist och 2,6 miljarder människor saknar tillgång till vatten och sanitet. Mer än 50 % av världens våtmarker har försvunnit det senaste seklet. Ett flertal av jordens största floder, exempelvis Rio Grande och Ganges, har förlorat eller håller på att förlora sin kontakt med haven och endast en tredjedel av världens 177 stora floder är fritt flödande, det vill säga opåverkade av dammar eller andra barriärer.

/p>

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.