-->

Rekord: Varmaste vintern i Europa

KLIMAT Den här vintern blev den varmaste någonsin i Europa. Februari var den näst varmaste som uppmätts globalt.

Rekord: Varmaste vintern i Europa
Foto: Simon Steinberger.

Den här vintern blev den varmaste någonsin i Europa, 1,4 grader Celsius varmare än den förra rekordvintern 2015 till 2016. Detta enligt Copernicus Climate Change Service, som sammanställer klimatdata på uppdrag av EU. Temperaturen var 3,4 grader högre än genomsnittet åren 1981 till 2010.

Februari var dessutom den näst varmaste som någonsin uppmätts globalt, 0,1 grad varmare än i februari 2016 som förblir den varmaste. En rapport från sommaren, visar att juli också var rekordvarm på global skala, lika varm eller något varmare än juli under rekordåret 2016.

Varmaste vintern – väder eller klimat?

Miljö & Utveckling har frågat Gustav Strandberg, forskare hos SMHI, hur man ska se på värmerekorden.

– Man kan se det på olika sätt. En anledning till värmen är väderläget med mycket varm luft från Atlanten och inte så mycket kalluft från Arktis.

Frågan om varför just den varma luften har dominerat, blir att i slutändan är det slumpen som råder över vädret enskilda dagar och månader på en viss plats.

– Det är ett kaotiskt system, och till slut kan man inte säga varför det blir som det blir, säger Gustav Strandberg.

Globalt svar

Men klimatförändringen finns med och kan förklara längre trender på global skala.

– Sannolikheten för varmare temperaturer ökar. En enskild månad kan alltid vara väder, men tittar man på flera år, då är det klimatet man tittar på. Den intressanta frågan blir hur mycket varmare det är på grund av klimatet.  Det är ett hett forskningsområde, säger Gustav Strandberg.

2016 fortfarande varmaste året

Temperaturen varierar även globalt. Förra året var till exempel halten av klimatgaser högre än tidigare, men det blev ändå inte det allra varmaste året, utan det är fortfarande år 2016. Men den globala temperaturen varierar inte så mycket, utan håller sig inom någon tiondels grad.

– Om man tittar på den globala kurvan, då blir avvikelsen från det normala tydligare, säger Gustav Strandberg.

”En extrem händelse”

Carlo Buontempo, chef på Copernicus Climate Change Service, uttalar sig om saken i ett pressmeddelande:

– Detta är en extrem händelse i sig självt, men det är sannolikt att dessa typer av händelser blir ännu extremare på grund av global uppvärmning.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.