Varannan elpryl innehöll skadliga kemikaliemängder

Kemikalier 47 procent av granskade laddare, hörlurar, belysning och annan hemelektronik innehöll så mycket farliga ämnen att de inte får säljas inom EU. CE-märkning ingen garanti.

Varannan elpryl innehöll skadliga kemikaliemängder
Foto: Adobe Stock

När Kemikalieinspektionen gjorde sin senaste tillsyn av laddare, hörlurar, belysning och annan hemelektronik konstaterades att 47 procent av produkterna innehöll så stora mängder farliga ämnen att de egentligen inte får säljas i EU. Myndigheten påpekar att produkterna inte är akut hälsofarliga för enskilda konsumenter, men att det är viktigt att få bort dem från marknaden då produkterna bidrar till den sammanlagda exponeringen vi utsätts för varje dag.

De produkter som var mest problematiska var billiga produkter från okända varumärken – ofta importerade av e-handelsföretag från Kina. De vanligaste skadliga ämnena som upptäcktes var bly, kadmium, ftalater och kortkedjiga klorparaffiner. En allvarlig upptäckt var att många varor innehöll för hög halt av farliga ämnen trots att de hade en CE-märkning, den märkning som enbart får sättas på produkter som uppfyller EU:s lagkrav.

– Det indikerar tyvärr att för den här typen av produkter är CE-märkning inte någon garanti för varornas kvalitet. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att om en elektrisk produkt saknar CE-märkning så uppfyller den inte lagkraven och risken är stor att den även innehåller ämnen som gör att produkten inte får säljas inom EU, säger Mariana Pilenvik, inspektör på Kemikaliemyndigheten, i en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.