Rapport: Farliga ämnen i var femte halloweenleksak

Kemikalier Halloween står för dörren, men tänk till innan du går lös i leksakshyllan. I en granskning av barnleksaker fann Kemikalieinspektionen att hela 20 procent av halloweenartiklarna innehåller för höga halter av farliga ämnen. Här är 5 råd till konsumenter.

Rapport: Farliga ämnen i var femte halloweenleksak
Foto: Adobe Stock.

I sin granskning har Kemikalieinspektionen undersökt 297 leksaker och barnprodukter. 44 av produkterna, 15 procent, innehöll farliga ämnen i högre halter än vad som är tillåtet.

Av de 35 halloweenartiklar som undersöktes hade 20 procent för höga halter av farliga ämnen. Det hittades bland annat i produkter som ansiktsmasker och dekorationer.

– I de flesta fall innebär ämnena inga akuta risker för barns hälsa, men de bidrar till den totala exponeringen av farliga ämnen som barn utsätts för och många av dem har egenskaper som kan ge upphov till hälsoproblem om man utsätts för dem under en längre tid, säger Frida Ramström som är inspektör på Kemikalieinspektionen i en kommentar.

Rådet: ”Köp leksaker av bra kvalité”

Av de leksaker som granskades hittades framför allt farliga ämnen i varor som såldes via marknadsplatser på nätet. Enligt Kemikalieinspektionen kan en förklaring vara att dessa varor troligtvis säljs av företag utanför EU, som inte tar ansvar för att varorna uppfyller EU-kraven.

Vidare visar granskningen att 30 procent av varorna hade någon typ av märkningsbrist, som att det saknades kontaktuppgifter till tillverkaren.

– Mitt råd till konsumenter är att köpa leksaker av bra kvalité och från väletablerade företag. Då minskar du risken att få hem varor med otillåtna ämnen, avslutar Frida Ramström.

Fakta

Kemikalieinspektionens 5 råd till konsumenter

  1. Köp leksaker och andra varor av bra kvalitet, från kända varumärken och väletablerade företag.
  2. Köp inte leksaker som saknar CE-märke
  3. Undvik att köpa varor från marknadsplatser där säljaren finns utanför EU. Det finns risker att de inte uppfyller säkerhetskraven i EU-lagstiftningen.
  4. Om du har köpt en vara som du misstänker innehåller farliga kemikalier, kontakta företaget du har köpt den av. Du kan också höra av dig till oss på Kemikalieinspektionen.
  5. På vår webbplats finns fler råd om vad du som konsument kan tänka på.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste