Svenska myndigheter och verksamheter följer inte lagarna kring hantering av farligt avfall gällande desinfektionsprodukter. Det menar företaget Hygiene of Sweden efter att ha gjort en rundringning till 100 svenska verksamheter.
Handspritsmissen – ”0 procent av företagen gör rätt”
Avfall Handsprit med etanol ska hanteras som farligt avfall, vilket många företag missar. Vid en rundringning till 100 svenska verksamheter var det ingen som hanterade handspritsförpackningar på rätt sätt.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Hygiene of Sweden, som säljer etanolfri handsprit, påpekar att alla etanolbaserade produkter skall sorteras som farligt avfall. Om man sköljer ur behållare kan man sortera det som plast, problemet är att det inte är tillåtet att skölja ur produkterna i det kommunala avloppet. Ursköljningen ska istället ske i ett slutet system där vätskan sedan lämnas i ett uppsamlingskärl och transporteras till en återvinningsstation.
Av de 100 skolor, myndigheter och företa som kontaktades svarade 0 procent att de hanterade sina etanolprodukter enligt anvisningarna på produkternas datasäkerhetsblad. Att skolor, myndigheter och företag inte hanterar etanolprodukter skapar enligt Hygiene of Sweden stora utmaningar inom avfallshanteringen.
”Alla verksamheter är skyldiga att följa lagar och föreskrifter gällande hantering av avfall från verksamheten. Svanen, ISO 14001 och andra miljöcertifieringar förutsätter att lagarna följs och har därför inte tagit med denna typen av produkter i kriterierna gällande avfallssortering”, skriver Hygiene of Sweden i en kommentar.