Ulf Kristersson (M): ”Vi tror på mer av allt”

Nationella klimatmötet Regeringens nationella klimatmöte har startat. ”Det behövs mindre prat och lite mer handling av politiken” säger Sveriges stadsminister Ulf Kristersson (M) i sitt inledningstal och lyfter EU och näringslivet som klimatomställningens två stora hjältar.

Ulf Kristersson (M): ”Vi tror på mer av allt”
Miljö & Utveckling är på plats vid regeringens nationella klimatmöte. Foto: Emmy Westling.

Representanter från näringslivet, offentlig sektor, akademin och andra aktörer har samlats i Stockholm för att delta i det nationella klimatmöte som regeringen har bjudit in till. På plats från regeringen är stadsminister Ulf Kristersson (M), miljöminister Romina Pourmokhtari (L) samt energi – och näringsminister Ebba Busch (KD).

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Ulf Kristersson inleder mötet.

– I berättelsen om klimatomställningen finns det två hjältar. Den ena är EU, den andra är näringslivet, säger han.

Led i arbetet med klimatpolitiska handlingsplanen

Klimatmötet beskrivs som ett led i arbetet med att ta fram den klimatpolitiska handlingsplan som ska utgöra grunden för regeringens klimatpolitik med syftet att nå målet om att nå nettonollutsläpp till 2045.

Under våren och vintern har regeringen fört dialog med näringsliv, civilsamhälle och forskare och fredagens möte är ett ytterligare tillfälle för aktörer att tycka till och ställa krav.

Men alla är inte övertygade om vilken nytta mötet kommer att ge. I en debattartikel i Aftonbladet skriver åtta forskare, däribland klimatdebattören Mikael Karlsson, att mötet riskerar bli ett spel för gallerierna och öka polariseringen. I stället vill forskarna se att regeringen organiserar en ”riktig dialog”. Andra är däremot positiva till initiativet och har skickat med kravlistor som de hoppas ska få gehör.

Mötet kommer mitt i ett pressat läge för regeringen. Beslutet om att sänka reduktionsplikten innebär på kort sikt ökade utsläpp. Nu gäller det att den klimatpolitiska handlingsplanen som ska presenteras i höst levererar.

”Vi tror på mer av allt”

I sitt inledningstal fortsätter Ulf Kristersson berätta om den gröna vågen av nya tekniska lösningar som sveper längst med den norrländska kusten, så som det fossilfria stålet.

– För Sverige innebär grön omställning möjligheter och det behövs mindre prat och lite mer handling från politiken. Sverige behöver höja tempot och vi regeringen tror på mer av allt. Vi tror på mer solenergi, mer vindkraft, mer kärnkraft, säger han.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.