Nationella klimatmötet: Här är kraven på regeringen

Nationella klimatmötet Inför nollvision om avfall och utsläpp, gör Sverige till ett cirkulärt föregångsland, investera i mer förnybar elproduktion och visa politiskt ledarskap. Det är några av kraven inför regeringens nationella klimatmöte som går av stapeln på fredagen.

Nationella klimatmötet: Här är kraven på regeringen
På fredagen äger regeringens nationella klimatmöte rum. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet.

Tiden har kommit för regeringens nationella klimatmöte, som beskrivs som ett led i arbetet med att ta fram den klimatpolitiska handlingsplan som regeringen ska presentera senare under året.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Till mötet har representanter från näringsliv, offentlig sektor, akademin, miljörörelsen och andra intressenter bjudits in för att ge sina synpunkter kring klimatpolitiken. Inför fredagens möte har kravlistor och utspel duggat tätt.

Forskare: Organisera en riktig dialog

I en debattartikel i Aftonbladet skriver åtta forskare, däribland klimatdebattören Mikael Karlsson, att mötet ”riskerar bli ett spel för gallerierna”.

”I morgon ordnar regeringen ett samtal om klimatfrågan. Avsikten är oklar. För att nå klimatmålen behövs i stället en skärpt politik som är verkningsfull, rättvis, förankrad och stabil”, skriver de och menar att klimatmötet snarare riskerar att öka polariseringen.

I debattartikeln ställer forskarna fyra krav på regeringen. Det första är att organisera en riktig dialog, det andra att lägga fram klimathandlingsplanen som en proposition för samtliga svenska klimatmål, det tredje att växla upp politiken med skärpta styrmedel och det fjärde att göra klimatpolitiken rättvis.

WWF: Ge besked om hur utsläppen ska minska

Världsnaturfonden WWF uppmanar regeringen att under mötet ge tydliga besked för att utsläppen av växthusgaser ska minska.

– Det går inte att fortsätta att säga att man vill nå klimatmålen utan att säga hur det ska ske, säger WWFs generalsekreterare Gustaf Lind i en kommentar.

Vidare menar WWF att regeringen bör investera i klimatomställningen i Sverige, och inte göra sig beroende av att köpa utsläppsutrymme av andra EU-länder.

– Regeringen bör satsa pengar på hemmaplan i ett modernt transportsystem, en utsläppsfri industri och ett innovativt hållbart samhälle där nya lösningar skapas och sprids. Klimatomställningen är den stora frågan här och nu och Sverige måste hänga med, säger Gustaf Lind.   

Tidigare i år har WWF överlämnat en lista med 37 åtgärdsförslag för att påskynda Sveriges klimatomställning till regeringen och som organisationen kommer att driva under klimatmötet.

Hagainitiativet: Visa politiskt ledarskap

Hagainitiativet ställer också krav på regeringen i form av nio affärskritiska förslag, tillsammans med 42 åtgärder för ett ”konkurrenskraftigt grönt näringsliv”.

Listan innehåller bland annat krav om att investera mer i förnybar el i närtid och mer effektiv elanvändning, att satsa på tekniska negativa utsläpp med permanent lagring som en ny svensk exportindustri samt att skapa ett brett samhällsstöd för klimatomställningen. Hagainitiativet uppmanar också regeringen att ”visa politiskt ledarskap” som möjliggör ett konkurrenskraftigt näringsliv och klarar 1,5-gradersmålet.

Cradlenet: Formulera ambitiösa cirkulära mål

Det cirkulära nätverket Cradlenet lyfter tre krav som de planerar att driva under mötet. Det första kravet är att införa en nollvision för utsläpp och avfall. Detta genom samma principer som nollvisionen för trafikskador.

Det andra kravet är att formulera ambitiösa cirkulära mål. ”Finland har satt ambitiösa cirkulära mål 2035, Nederländerna och Österrike 2050. Vad vill Sverige?”, skriver Cradlenet.

Det tredje kravet är att bjuda in till samarbete för att näringsliv, civilsamhälle och akademi också ska inkluderas i arbetet med handlingsplanen.

”Listan på nödvändiga åtgärder är förstås lång. Men tiden är knapp och utrymmet för diskussion på Klimatmötet, där fler än 200 personer kommer närvara, är begränsad. Därför vill vi fram till mötet fokusera på dessa tre förhållandevis enkla och överordnade åtgärder”, skriver Cradlenet.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.