nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Tusentals ton mat rakt ned i soporna

456 000 ton mat per år. Så mycket slänger storkök och restauranger i Norge, Sverige, Finland och Danmark. Nu finns en ny guide som ska hjälpa branschen att minska svinnet.

  • Annons 1

Bakom rapporten om matavfallet står Nordiska Ministerrådet och den nordiska grupp som ska förebygga avfall där bland annat Naturvårdsverket och motsvarande myndigheter i de andra länderna är med. Rapporten bygger på tidigare undersökningar och en enkät från januari.

Avfallssiffran på 456 000 ton mat per år är i genomsnitt 18 kilo per invånare och år och då räknas endast den mat som egentligen gått att äta, inte exempelvis potatisskal och djurben. Och mängden mat som slängs i storkök är antagligen än större än vad som anges. Soppa och sås spolas ned i avlopp, likaså drycker. Rapporten har inte heller tagit med mat som hämtas från restaurang.

– Hittills har debatten framförallt handlat om den mat som hushållen slänger i onödan. Men restaurang- och storköksbranschen har betydelse, säger Sanna Due, handläggare på Naturvårdsverket. Det handlar både om det som slängs vid tillagning och hantering i köket och det som matgästerna inte äter upp, avslutar hon.

I samband med rapporten släpps nu en guide för hur matsvinnet kan minska. Den ger råd om hur arbetet kan organiseras och hur man kan motivera medarbetarna till att förebygga matsvinn. Dessutom ges en hel del tips som att planera menyn så att färska råvaror kan användas i flera rätter, att använda rester till soppa, sås och buljong och att erbjuda stora och små portioner med eller utan prisdifferentiering.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Regeringen skärper målen för användning av växtskyddsmedel

Regeringen har beslutat om en reviderad handlingsplan för hållbar användning av växtskyddsmedel. Bland annat sätter regeringen ett nytt mål om att skydda pollinerande insekter.