– Bland andra Mexico, Sydkorea och Kina pratar idag konkreta utsläppsminskningar. Det är väldigt positivt. Dock är det väldigt negativt att EU agerat så passivt under förhandlingarna i Poznan.
Negativa reaktioner
Och det är just EUs passivitet som har väckt reaktioner från många håll. Miljöpartiet de gröna anser att EU tagit av sig ledartröjan i de globala klimatförhandlingarna och Greenpeace anser att det är ett urvattnat klimatpaket som presenterats. Även EU-parlamentarikern Åsa Westlund (s) anser att EU tappat ledarrollen och farten på klimatfrågorna i och med det presenterade klimatpaketet och att blickarna istället vänts mot USA.
– Det är fina mål i klimatpaketet, men samtidigt är det många länder som vill komma lindrigt undan i och med att den största delen av utsläppsminskningarna inte ska göras på hemmaplan.
De rättigheter som krävs för att få släppa ut växthusgaser ska också vara gratis i större utsträckning än vad EU-kommissionen föreslagit. Anders Wijkman pekade på att man gjort stora uppoffringar för Polen men också att Tyskland och Italien har varit svåra att förhandla med.
– Det finns tillfällen då inget avtal är bättre än ett avtal.
EU-parlamentet ska rösta igenom energi- och klimatpaketet onsdag den 17 december.
publicerad 15 december 2008