nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Tele- och datamyndigheter dåliga på miljö

Myndigheter inom tele- och datakommunikationsområdet är sämre på miljöledning än genomsnittet bland de statliga myndigheterna. Det visar Naturvårdsverkets kartläggning av myndigheternas miljöledningsarbete.

  • Annons 1

I Naturvårdsverket årliga undersökning av myndigheternas miljöledningsarbete får myndigheter inom tele- och datakommunikation sämst betyg. I genomsnitt har de fått 6,5 av maximala 11 poäng, medan det totala snittet ligger på 7,3 poäng. Bäst på miljöledningssystem är de myndigheter som själva verkar inom miljöområdet. Av de nio myndigheterna har fem fått högsta betyg.

Men utvecklingen ser ljus ut. Totalt har nästan hälften förbättrat sina resultat jämfört med förra året. Av de 169 granskade myndigheterna har 12 fått full pott.

Miljöledningssystem är ett verktyg för att få till stånd ett systematiskt miljöarbete i en organisation. Alla statliga myndigheter ska, enligt regeringsbeslut, ha ett sådant system. I granskningen har myndigheterna bland annat bedömts utifrån om de har en miljöpolicy, om de har nått uppställda miljömål, om de följer upp miljöarbetet med nyckeltal och om de är miljöcertifierade.

– Det är positivt att så många myndigheter har blivit bättre på miljöledningsarbete. Men fortfarande finns en stor potential för ytterligare förbättringar, säger Jenny Oltner, projektledare på Naturvårdsverket.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4