Tuffare regler kring högfluorerade ämnen att vänta

brandskum Larmen om förhöjda halter av svårnedbrytbara högfluorerade ämnen, PFAS blir bara fler och fler.
Kemikalieinspektionen undersöker just nu hur ämnet kan begränsas. Ökade inrapporteringskrav och regler för brandskum är två möjliga åtgärder.

Tuffare regler kring högfluorerade ämnen att vänta

Ronneby, Tullinge, Uppsala, Halmstad och Båstad är några kommuner där man upptäckt förhöjda halter av högfluorerade ämnen PFAS i vattentäkter på senare tid. Ämnet läcker bland annat via brandskum, impregnerad textil, rengöringsmedel och skidvalla.

Just nu arbetar Kemikalieinspektionen med ett nationellt åtgärdsprogram för att minska användningen av högfluorerade ämnen i produkter och varor. Det första förslaget ska lämnas till regeringen vid årsskiftet 2015/2016.

– Just nu ser vi över regelverket kring högfluorerade ämnen. Vi kan tänka oss att effektivisera det via en palett av olika åtgärder och begränsningar, berättar Jenny Ivarsson, utredare på Kemikalieinspektionen.

Att begränsa användningen i brandskum är en av de åtgärder som diskuteras. Andra möjliga åtgärder är ökade inrapporteringskrav till det svenska produktregistret för importörer och tillverkare av kemiska produkter.

Idag saknar de flesta PFAS faroklassificering och importörer och tillverkare behöver därför bara rapportera om ämnet nyttjas i halter över fem procent, trots att ämnena är mycket potenta och ofta bara behövs i låga koncentrationer.

– Vi kommer att föreslå någon form av begränsning eller reglering, både nationellt och vi arbetar även med PFAS-frågan inom EU, säger Jenny Ivarsson.

När Kemikalieinspektionen tidigare i somras kartlade användningen av högfluorerade ämnen, PFAS visade det sig att ämnet används på många olika områden och att informationen om hur ämnena används är svårtillgänglig och otillräcklig. Fler än 3 000 kommersiella PFAS har identifierats på världsmarknaden. För över hälften av dessa saknas information om hur de används.

 

Fakta

Vad gäller saken

Regeringen har gett i uppdrag till flera myndigheter att intensifiera arbetet med att upptäcka och begränsa spridningen av svårnedbrytbara högfluorerade ämnen, PFAS.Högfluorerade ämnen används för att skapa ytor som är vatten-, fett- och smutsavvisande, till exempel i brandskum, textilier, impregneringsmedel och skidvalla. Ämnena tillhör de absolut mest svårnedbrytbara i naturen. Att dricka vatten med höga halter under lång tid misstänks kunna öka risken för negativa hälsoeffekter, som påverkan på sköldkörteln, levern, fettomsättningen och immunförsvaret.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste